Jak zrobić nalewkę z mirabelek? Podajemy dobry przepis
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Nalewka z mirabelek smakuje wyśmienicie. Te niewielkie śliwki były przez wiele lat niedoceniane jako surowiec do przetworów. Niesłusznie. Nalewka z pierwszych śliwek urzeka delikatnym smakiem owoców, słodyczą miodu i lekkim aromatem lipy.
SKŁADNIKI
- 1 kg bardzo dojrzałych mirabelek
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki spirytusu
- 1 szklanka miodu lipowego
- 1 szklanka wody
- Przygotuj też:
- szklany słój
- bibułę do filtrowania
- butelki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mirabelki umyj, wypestkuj, wrzuć do słoja i zasyp cukrem.
- Odstaw na tydzień w słoneczne miejsce, codziennie potrząśnij słojem.
- Następnie zalej spirytusem zmieszanym ze szklanką wody.
- Odstaw na kolejny tydzień, po czym zlej i wymieszaj z miodem.
- Nalewka z mirabelek znakomicie nadaje się na aperitiff.
- Odstaw na 3–4 miesiące, następnie przefiltruj i zabutelkuj.
Jest też inny sposób przygotowania nalewki. Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy je spirytusem. Odstawiamy na około miesiąc na okienny parapet. Od czasu do czasu potrząsamy słojem, żeby cały cukier się rozpuścił. Po tym czasie nalewkę zlewamy do butelek i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce na co najmniej pół roku. Owoce możemy ponownie zasypać cukrem i poczekać, aż wyciągnie on ze śliwek alkohol.
Przepisy na inne pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Zobacz też:
Nalewki domowe - 10 przykazań domowego producenta nalewek
Dżem z mirabelek: sprawdzony przepis
Śliwki na przetwory: jakie gatunki? Różne odmiany śliwek - Beszamel.pl