Ziemniaki: jakie wybrać do sałatki, na puree, placki i frytki? [odmiany ziemniaków]
Czasami kupujemy ziemniaki, kierując się np. wyglądem lub ceną. Nie zawsze jest to dobry pomysł, bo potrawa może się nie udać, jeśli użyjemy niewłaściwej odmiany ziemniaków. Warto zatem wiedzieć, jakie ziemniaki wybrać do sałatki, z jakich zrobić frytki, pyszne placki ziemniaczane, a jakie podać w postaci kremowego, pachnącego puree.
Ziemniaki nadal są jednym z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Jednak ziemniak ziemniakowi nierówny. Jedne nadają się do sałatek (z mniejszą ilością skrobi), inne na frytki czy kopytka (mączyste, bogate w skrobię). Oto krótka ściąga na temat najpopularniejszych odmian ziemniaków wraz z ich przeznaczeniem.
Popularne odmiany ziemniaków i ich przeznaczenie
Aster – puree i frytki, do smażenia i na placki ziemniaczane.
Bryza – puree, pyzy, kluski, do pieczenia i na placki ziemniaczane.
Impala – do sałatek, pieczenia, smażenia i gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
Irga – do pieczenia i smażenia, odmiana świetna do gotowania ziemniaków w skórkach i bez.
Irys – to ziemniak uniwersalny - do gotowania, pieczenia, smażenia oraz na sałatki.
Jeśli nie wiesz, jakiej odmiany ziemniaki kupiłeś, możesz przeprowadzić prosty test na zawartość skrobi. Przetnij ziemniaka na pół i potrzyj obie połówki. Jeśli będą się lepić, to oznacza, że ziemniaki mają dużo skrobi i lepiej zrobić z nich kopytka, placki, frytki, puree lub dodać je do zupy. Gdy zaś się nie skleją, smaczniejsze będą w sałatce lub gotowane, podawane w całości jako dodatek do obiadu.