Wiosenna zupa z pokrzywy

Wiosenna zupa z pokrzywy

Autor Zdjęcia: photos.com

Ze świeżych liści pokrzywy warto przygotować zupę lub zupę krem - jej smak może pozytywnie zaskoczyć

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Pokrzywa na zupę powinna być młoda, a najlepiej wybierz tylko listki szczytowe, bo mają najwięcej właściwości odżywczych. Wypróbuj nasz przepis na zupę z pokrzywy.

Składniki

  • 3 szklanki młodych listków pokrzywy
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 listki laurowe
  • mielone ziele angielskie
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • śmietana do zabielenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pokrzywę sparzyć gorącą wodą (dzięki temu nie tylko usuniesz drobnoustroje, ale i pozbawisz pokrzywę charakterystycznego "pieczenia").

  • W garnku zagotować wodę z listkami laurowymi, zielem angielskim solą, drobno posiekanym czosnkiem i warzywami.

  • Pokrzywę i cebulę pokroić i podsmażyć na patelni z majerankiem oraz świeżo mielonym pieprzem. 

  • Kiedy warzywa w zupie zmiękną, dodać pokrzywę i gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku ulubionymi ziołami.

  • Żeby zrobić zupę krem, wystarczy zmiksować zupę w blenderze. Tuż przed podaniem na dnie talerza rozprowadzić łyżkę śmietany i na tak przygotowany podkład wlewać zupę.