Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis

Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Tarta z truskawkami w galarecie to lżejsza odmiana tego  letniego ciasta - bo bez kremu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 35 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Tarta z truskawkami będzie doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Jest dość lekka, bo  jej nadzienie stanowią owoce i galaretka. Jednak osoby na diecie powinny zrezygnować z bitej śmietany.

Składniki

  • Ciasto:

  • 200 g mąki,

  • 100 g margaryny do pieczenia lub masła,

  • 2 łyżki stołowe cukru pudru,

  • pół torebki cukru waniliowego,

  • żółtko,

  • szczypta soli,

  • ew. 2 łyżki mleka,

  • łyżka masła do wysmarowania formy

  • Nadzienie:

  • 200 g truskawek,

  • galaretka truskawkowa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Z mąki, masła, cukru pudru i cukru waniliowego, żółtka, soli i ewentualnie 2-3 łyżek mleka zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

  • Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, by zgęstniała, nie stężała.

  • Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej o 4 cm niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, przylepiając do pofalowanych boków. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.

  • Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.

  • Po wyjęciu studzimy i polewamy cienką warstwą tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na 10 minut.

  • Gdy galaretka zastygnie, układamy na niej umyte, osuszone truskawki i zalewamy pozostałą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Tartę można przybrać bitą śmietaną.