Jabłka faszerowane śledziami: przepis na nietypowe danie ze śledziami
2021-03-29
średni
60 min
4
Jabłka faszerowane śledziami to danie dobre na każdą okazję. Smaki znane - kombinacja ziemniaków, marchewki, jabłek, cebuli jest smaczna i powszechnie znana. Jednak faszerowanie jabłek śledziem już nie - a warto wypróbować ten ciekawy sposób podania najpopularniejszej rybnej przystawki.
Polecamy również: śledzie w marynacie korzennej, śledzie ze śliwkami suszonymi według przepisu Ewy Wachowicz oraz śledzie po tatarsku
Czytaj też: Jak rozpoznać dobrego śledzia?
SKŁADNIKI
- 6 kwaskowatych (tzw. winnych) jabłek
- 4 płaty solonych śledzi
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula (2 małe)
- niepełna szklanki mleka
- 4 łyżki majonezu
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku
- po ½ łyżeczki do kawy cukru, pieprzu i mielonego cynamonu
- kilka liści sałaty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śledzie trzeba zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie trzeba je dobrze osuszyć i bardzo drobno posiekać. (Jak moczyć śledzie? Sprawdź TUTAJ.)
- Ziemniaki i marchewkę trzeba wcześniej ugotować i również drobno posiekać, podobnie jak cebule.
- Jabłka (najlepiej prezentują się na stole niewielkie sztuki) dobrze myjemy i odcinamy z nich czubki. Teraz najtrudniejsze zadanie - trzeba wydrążyć z jabłek gniazda nasienne jak najmniej uszkadzając owoc.
- Odcięte kawałki jabłek trzeba drobno posiekać. Wnętrze wydrążonych jabłek trzeba skropić cytryną, co zablokuje zmianę koloru.
- Mieszamy posiekane śledzie z jabłkiem, ziemniakami, marchewką i cebulą, dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem, cukrem i cynamonem. Przed nadzianiem takim farszem jabłek, trzeba go nieco schłodzić.
- Nadziane jabłka układamy na liściach sałaty i posypujemy koperkiem lub szczypiorkiem.