Czerwone ziemniaki opiekane z oliwą i ziołami

2021-03-29
Czerwone ziemniaki opiekane z oliwą i ziołami
Autor: Shutterstock Pieczone ziemniaki z czerwoną skórką są przepyszne
łatwy
60 min
4

Czerwone ziemniaki opiekane z oliwą i ziołami to pyszny dodatek do pieczonego mięsa. Można je przygotować równolegle do pieczeni w tym samy piekarniku. Pyszne są także, jako samodzielna przekąska. Czerwone ziemniaki, czyli kartofle z cienką czerwoną skórką są odmianą o dużej zawartości skrobi. Idealnie nadają się do pieczenia. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 kg czerwonych ziemniaków
  • 3-5  łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub 2 łyżeczki igiełek świeżego ziela
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować, nie obierać, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
  • Ziemniaki dodać do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Odcedzić. 
  • Blachę wyłożyć folią aluminiową, stroną matową do góry lub papierem do pieczenia.
  • Ziemniaki rozłożyć w jednej warstwie na blasze, za pomocą pędzla pokryć oliwą wymieszaną z ziołami i przyprawami. Posolić i popieprzyć. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C lub jeśli chcemy bardziej przypieczone ziemniaczki do 220°C i piec przez 30 minut lub do zrumienienia.