Keks świąteczny według przepisu Kingi Paruzel
                  Keks świąteczny to jedno z ciast, które tradycyjnie pojawia się na stole w Boże Narodzenie. Jak go upiec, by smakował niebiańsko i się udał? Skorzystajcie z przepisów Kingi Paruzel, autorki książki Nie... zwykła kuchnia, bo każdy jest inny. Kinga Paruzel, finalistka pierwszej edycji kulinarnego show Masterchef, najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.
Zobacz także inne przepisy na keksy:
Jak zrobić keks angielski z rumem
Ten przepis umożliwia zrealizowanie go w kilku wariantach:
– rodzynkowiec – wystarczy użyć tylko rodzynek i moczyć je przez noc w 150 ml Metaxy lub soku z pomarańczy
– mąkę migdałową możemy zastąpić zmielonymi bardzo drobno nasionami łuskanego słonecznika
– lukier może mieć różne kolory jeżeli zastąpimy sok z cytryny np. sokiem z buraka – czerwony, wodą z mrożonego szpinaku (zielony) lub dodamy do niego kurkumy (żółty)
SKŁADNIKI
- 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
 - 200 g mielonych migdałów
 - 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
 - 3 jajka
 - 3 łyżki oleju
 - 1 cytryna
 - 1 pomarańcza
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - szczypta soli
 - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
 - ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
 - Składniki na lukier
 - 1 szklanka cukru pudru
 - 1-2 łyżki soku z cytryny
 - 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie)
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut.
 - Zmielić migdały, a następnie połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową.
 - Jajka roztrzepać dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymiesza
 - Przygotować foremkę o średnicy 25 cm wykładając ją papierem dopieczenia.
 - Piekarnik nastawić na temperaturę 150ºC z funkcją grzania góra-dół.
 - Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać.
 - Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
 - Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym
 - Przygotowanie lukru: cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek.
 - Jeżeli lukier jest za gęsty należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeżeli jest za rzadki więcej cukru pudru.