Pierniczki przekładane powidłami

2021-03-29
Firma Bracia Urbanek
Pierniczki przekładane powidłami
Autor: Firma Bracia Urbanek Pierniczki nadziewane - idealne nie tylko na Boże Narodzenie
łatwy
30 min
4

Przepis na miękkie pierniczki przekładane powidłami. Idealne jako ciastka na Boże Narodzenie, deser do herbaty lub coś słodkiego na długie zimowe wieczory. Wypróbuj nasz przepis na pierniczki przekładane konfiturą. Wybierz swoją ulubioną! 

Polecamy również inne przepisy na świąteczne pierniczki: Pierniczki miodowe do zawieszenia na choince, Pierniczki całuski oraz Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem.

Spróbuj też >>> Pierniczki świąteczne z miodem

SKŁADNIKI

  • 200 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
  • 1 jajko
  • trochę oliwy lub masła
  • powidła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Miód rozpuść z cukrem. Kiedy trochę przestygnie, wymieszaj z mąką, jajkiem, proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Na końcu dodaj trochę oliwy lub masła (wystarczająco dużo żeby powstało gładkie ciasto, ale na tyle mało, aby nie lepiło się w dłoniach).
  • Masę włóż na chwilę do zamrażarki a następnie wywałkuj ciasto na grubość 2-3 mm.
  • Wytnij dowolne kształty za pomocą foremek.  Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj. Pamiętaj tylko, żeby każdy kształt wyciąć podwójnie, ponieważ będzie to potrzebne, aby posklejać ciasteczka w całoniść. Ułóż na blasze i piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.
  • Na ostudzonych pierniczkach rozsmaruj warstwę powideł i przełóż drugim ciasteczkiem.
  • Gotowe pierniczki zostaw na blaszce na 1-2 dni, aby zmiękły.
Firma Bracia Urbanek