Kruche ciasteczka z miodem: przepis na jesienny przysmak

2021-03-29
ciasteczka-kruche-z-miodem-w-15-minut-przepis-na-jesienny.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Możesz użyć dowolnych foremek do ciasteczek, wycinając ulubione wzory
łatwy
30 min
4

Jesienią i zimą warto umilić sobie szare i chłodne dni - najlepiej czymś słodkim. Domowe ciasteczka kruche z miodem pieką się jedynie 15 minut. Podajemy dokładny przepis na pyszne ciasteczka.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • łyżeczkę sody lub proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wykonywanie ciasteczek rozpoczynasz od rozpuszczenia cukru i masła w rondelku. Dodajesz do nich również miód. Wszystko rozpuszczasz, trzymając na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą, zdejmujesz rondelek z ognia i przelewasz płyn do miski.
  • Do rozpuszczonych składników dodajesz mąkę i przyprawę do piernika. Wsypujesz również proszek do pieczenia. Jeżeli używasz sody, zanim dodasz ją do masy, rozpuszczasz w 2 łyżkach wody i dopiero wtedy wlewasz do ciasta.
  • Jajko wbijasz do oddzielnej miseczki i roztrzepujesz. Delikatnie roztrzepane jajko dodajesz do całej masy. Całość dokładnie mieszasz.
  • Jednolitą masę dzielisz na dwie części. Do jednej dosypujesz kakao i zagniatasz. Drugą pozostawiasz bez kakao.
  • Oba kawałki zawijasz w folię i chowasz do lodówki na około 12 godzin. Dzięki dodaniu kakao tylko do jednej części ciasta powstanie ciekawa, jesienne kompozycja z ciasteczek - jedne będą ciemniejsze, drugie jaśniejsze.
  • Po tym czasie rozwałkowujesz ciasto na grubość około 3 mm. Za pomocą foremek możesz je powycinać w liście, na przykład klonu. Ciasteczka piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.