Te słodkie bułeczki z dynią to idealny posiłek na początek dnia
2022-06-13
średni
60 min
4
Dynia daje tyle możliwości kulinarnych, że wciąż można odkrywać jej smak w nowych odsłonach. Słodkie bułeczki z dynią uprzyjemnią zaś codzienne śniadanie. Warto przetestować nasz przepis!
SKŁADNIKI
- 50 g Kostki do pieczenia Kasia
- 400 g mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 jajko
- 250 g upieczonego miąższu z dyni
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 2 łyżki posiekanych pestek dyni
- 2 łyżki grubego cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
- Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
- Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
- Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba, dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
- Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
- Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!