Te słodkie bułeczki z dynią to idealny posiłek na początek dnia

2022-06-13
Słodkie bułeczki z dynią: idealne na śniadanie
Autor: materiały prasowe "Zdrowe Tłuszcze" Brak pomysłu na śniadanie? Przygotuj pyszne dyniowe bułeczki!
średni
60 min
4

Dynia daje tyle możliwości kulinarnych, że wciąż można odkrywać jej smak w nowych odsłonach. Słodkie bułeczki z dynią uprzyjemnią zaś codzienne śniadanie. Warto przetestować nasz przepis!

SKŁADNIKI

  • 50 g Kostki do pieczenia Kasia
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g cukru
  • 1 jajko
  • 250 g upieczonego miąższu z dyni
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 2 łyżki posiekanych pestek dyni
  • 2 łyżki grubego cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Wystudź, obierz ze skóry i pokrój w sporą kostkę. Odmierz 250 g.
  • Kasię rozpuść w rondelku i przestudź. W misce wymieszaj 300 g mąki, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i sól. Dodaj cukier, imbir i cynamon.
  • Następnie dodaj dynię, rozpuszczoną Kasię i żółtko jajka (białko zostaw do posmarowania bułeczek). Wszystko razem wymieszaj. Ciasto powinno być dość zwarte.
  • Na podsypanym mąką stole uformuj z ciasta wałek. Jeśli trzeba, dodaj pozostałą mąkę. Wałek pokrój na 12 kawałków.
  • Z każdego kawałka ciasta uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij nożem w krzyżyk.
  • Bułeczki posmaruj białkiem i posyp posiekanymi pestkami dyni i grubym cukrem. Piecz w 170°C około 35 minut.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!