Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu

Frytki z mielonym mięsem i serem: łatwa zapiekanka w teksańskim stylu

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Frytki zapiekane z mielonym mięsem i serem

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Frytki z mielonym mięsem i serem mój syn nazywa niechlujną zapiekanką. Coś w tym jest... Ale to dziecinnie łatwa zapiekanka! Wystarczy upieczone frytki polać uprzednio przygotowanym sosem, posypać serem i gotowe. Przyrządzenie takiej zapiekanki można podzielić na etapy. Dzień wcześniej ugotować sos, a przed obiadem połączyć wszystko w całość. Genialne!

Składniki

  • 1 łyżka oleju roślinnego

  • 500 g wołowiny mielonej

  • 1 cebula, posiekana drobno

  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżka mieszanki przypraw mielonych: chili, kminek, wędzona papryka, pieprz

  • sól do smaku

  • 1 puszka czerwonej fasoli, osączonej

  • 1 puszka kukurydzy, osączonej

  • 1 kg frytek mrożonych

  • 100 g tartego sera

  • 1-2 dymki ze szczypiorem pokrojone drobno

Przygotowanie krok po kroku:

  • W rondlu rozgrzej olej, dodaj wołowinę i starannie rozdzielając łyżką kawałki mięsa, usmaż na rumiano.

  • Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia cebuli. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 1 minutę. 

  • Dodaj pomidory z puszki. Wlej do puszki wodę i również dodaj do garnka. Dodaj koncentrat pomidorowy i cukier oraz mieszankę mielonych przypraw. Posól do smaku. 

  • Doprowadź zawartość garnka do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 40-50 minut.

  • Dodaj odcedzoną fasolę i kukurydzę. Wymieszaj. 

  • Frytki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiecz w piekarniku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  • Gdy frytki są już upieczone. Polej je przygotowanym sosem. Posyp tartym serem i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz do rozpuszczenia i lekkiego zrumienienia sera.

  • Przed podaniem posyp posiekaną zieloną cebulką. 

Ocena: 5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).