Quiche z jajkami i słodką kapustą: przepis z gotowanymi jajami i majonezem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Quiche z jajkami i młodą kapustą to wiosenny przepis obiadowy. Doskonały pomysł na wykorzystanie poświątecznych nadwyżek jajek i majonezu. Przepis z gotowanymi jajami jest absolutnie genialny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 25 dag mąki
- 10 dag masła
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 4 jajka surowe
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki majonezu
- 1/2 główki średniej kapusty młodej lub 1 kapusta spiczasta, drobno zszatkowanej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki koperku (świeżego lub mrożonego), posiekanego
- 2 łyżki zielonej cebuli, drobno posiekanej, i więcej do dekoracji
- 100 g łagodnego sera żółtego, startego, np. mozzarelli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Z mąki, masła, soli i ok. 1/3 szklanki zimnej wody zagnieć ciasto, wstaw je na 30 minut do lodówki.
- Rozwałkuj, wyłóż nim okrągłą (o średnicy ok. 25 cm) płaską blachę. Lub mniejsza, ale z wysokimi ściankami. Wstaw do lodówki.
- Kapustę posól i wygnieć. Pozostaw na 15 minut. Następnie odciśnij i połącz z posiekanym koperkiem i zieloną cebulką.
- Na cieście ułóż kapustę oraz połówki jajek ugotowanych na twardo.
- Surowe jajka roztrzep ze śmietaną i majonezem, dodaj ser, sól i pieprz, dobrze wymieszaj, wylej na farsz.
- Piecz 30-40 minut w temp. 200°C.