Mannowiec z mandarynkami: łatwy przepis na najlepsze ciasto domowe
Lekka tarta z truskawkami: sprawdzony przepis na tartę truskawkową

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Tarta z truskawkami w galarecie to lżejsza odmiana tego letniego ciasta - bo bez kremu.
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 35 MINUT
Porcja dla: 6 OSÓB
Tarta z truskawkami będzie doskonałym deserem na letnie przyjęcia. Jest dość lekka, bo jej nadzienie stanowią owoce i galaretka. Jednak osoby na diecie powinny zrezygnować z bitej śmietany. Sprawdź przepis na pyszną tartę truskawkową!
Składniki
Przygotowanie krok po kroku:
Z mąki, masła, cukru pudru i cukru waniliowego, żółtka, soli i ewentualnie 2-3 łyżek mleka zagniatamy elastyczne ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1,5 szklanki wrzątku i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, by zgęstniała, nie stężała.
Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na placek o średnicy większej o 4 cm niż forma do tarty. Formę smarujemy masłem i układamy w niej ciasto, przylepiając do pofalowanych boków. Powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem.
Ciasto wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C.
Po wyjęciu studzimy i polewamy cienką warstwą tężejącej galaretki. Wkładamy do lodówki na 10 minut.
Gdy galaretka zastygnie, układamy na niej umyte, osuszone truskawki i zalewamy pozostałą galaretką. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Tartę można przybrać bitą śmietaną.