Jabłecznik biszkoptowy: przepis na delikatny i pyszny biszkopt maślany z jabłkami

Jabłecznik biszkoptowy: przepis na delikatny i pyszny biszkopt maślany z jabłkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pulchny i pyszny biszkopt z jabłkami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Nie do uwierzenia, że zwykły biszkopt z jabłkami może być tak smaczny! Oto fantastyczna szarlotka mojej Babci Haliny, którą przygotujesz w 10 minut. Delikatny, pyszny i bardzo smaczny jabłecznik biszkoptowy w sam raz do popołudniowej herbaty!

Składniki

  • 4 jajka rozmiar L

  • 200 g cukru

  • 220 g mąki pszennej

  • 170 g masła pokrojonego w kostkę

  • 1 szczypta soli

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub z oryginalną wanilią (jeszcze lepiej)

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 100 ml mleka

  • 2 duże lub 4 małe jabłka, obrane i pokrojone w duża kostkę

  • oraz forma o wymiarach 23x23 cm i wysokości około 4 cm

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka oddzielić od białek. Białki ubić osobno z 1 łyżką cukru.

  • Masło utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym.

  • Do masy maślanej dodawać po 1 żółtku i miksować do uzyskania jednorodnej masy.

  • Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dokładnie wymieszać.

  • Dodać w trzech porcjach pianę z białek i delikatnie wmieszać w ciasto. Najlepiej za pomocą łyżki lub szpatułki.

  • Ciasto przelać do formy posmarowanej masłem i oprószonej mąką.

  • Kawałki owoców ułożyć na powierzchni ciasta.

  • Piec w piekarniku rozgrzanym do 175°C przez 50-60 minut.

Ocena: 2,5
Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl. Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Autorka książki "Dzieje łakomstwa i obżarstwa" (wyd. Harde, 2019), współautorka "Królestwa zup" (wyd. Harde, 2019).