Domowe krakersiki z serkiem topionym - pyszna przegryzka za grosze
Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami

Autor Zdjęcia: Shutterstock
Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym oprószona cukrem i udekorowana świeżymi truskawkami
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 45 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Rolada biszkoptowa z kremem twarożkowym i truskawkami wygląda niezwykle efektownie, wręcz spektakularnie i dlatego bardzo odświętnie. Jednak przygotowanie rolady jest łatwiejsze niż tortu. Jeśli zaczynacie przygodę z ciastami z kremem, to zacznijcie właśnie o rolady. Z naszym przepisem krok po kroku uda się każda rolada. Zapraszamy do wypróbowania przepisu na pyszną roladę z niedrogim kremem twarożkowym i świeżymi truskawkami.
Składniki
Na krem:
100-150 g twarogu według przepisu na Domowy twaróg ze zsiadłego mleka lub Domowy twaróg z mleka kwaśnego i słodkiego
1-2 łyżki śmietany, jeśli ser jest zbyt suchy
2-4 łyżki słodzonego mleka skondensowanego
50 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
1/6 łyżeczki soli (tajny składniki, który reguluje równowagę słodyczy)
Na biszkopt:
2 jajka rozmiar M
50 g mąki
50 g cukru
30 g masła, stopionego i przestudzonego
1/6 łyżeczki soli
oraz
4-6 łyżek dżemu truskawkowego, podgrzanego, aby się nieco rozpuścił
1 łyżka cukru pudru
6-8 truskawek do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Należy zacząć od kremu twarożkowego. Twaróg przetrzeć przez sito, albo przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Do rozdrobnionego twarogu, jeśli jest suchy dodać śmietany i wymieszać.
Do masy twarogowej dodać mleko skondensowane, sól i wanilię, ubić wszystko na jednorodną masę.
Oddzielnie utrzeć masło i dodać do twarogu, ubić wszystko razem. Wstawić do lodówki.
Pora na biszkopt. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Żółtka oddzielić od białka. Do żółtek dodać cukier i utrzeć lub ubić mikserem na jednorodną, puszystą masę.
Oddzielnie ubić białka ze szczyptą soli. Piana powinna być sztywna.
Do żółtek dodać mąkę i stopione masło. Wymieszać. W 2-3 porcjach dodać ubitą pianę z białek, delikatnie wmieszać w ciasto.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto, wyrównać. Piec 10 minut.
Gdy biszkopt się piecze, przygotować ściereczkę tych samych rozmiarów, co blacha. Ściereczkę lekko zwilżyć.
Upieczony biszkopt wyłożyć na ściereczkę, spodem do góry, zdjąć papier do pieczenia. Zwinąć razem ze ściereczką w zgrabną roladę. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Gdy biszkopt jest już wystudzony, rozwinąć go, posmarować podgrzanym dżemem truskawkowym. Na to położyć krem i rozsmarować go po całej powierzchni.
Ponownie zwinąć roladę. Wstawić do lodówki co najmniej na 1 godzinę.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować połówkami świeżych truskawek.
Bądź sprytna, bądź zaradny
Rolada biszkoptowa wygląda spektakularnie, a jest tak prosta do przygotowania. Jest także oszczędna. Biszkopt jest cienki, do jego przygotowania wystarczą tylko 2 jajka. A pyszny krem twarożkowy jest tani i również bardzo łatwy w przygotowaniu.
Tak naprawdę każdego przeraża myśl, że będzie musiał zwinąć roladę. Ale to jest proste! Zacznij od jednego brzegu, zawiń ściereczkę i kawałek po kawałku roluj biszkopt. Uda się za pierwszym razem!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska