Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29
Zupa krem z pieczonych warzyw
Autor: Shutterstock Zupa krem z pieczonych warzyw - smaczna i aromatyczna.
łatwy
30 min
4

Zupa krem z pieczonych warzyw to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa (marchewkę, batata, ziemniaka, selera) umyć i obrać, pokroić w kostkę.
  • Dodać koncentrat, czosnek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Upiec warzywa  w piekarniku w temperaturze 180°C (do miękkości).
  • W międzyczasie na oliwie poddusić drobno posiekaną cebulę, dodać imbir.
  • Do dużego garnka wrzucić upieczone warzywa, cebulkę z imbirem i wlać 5 – 6 szklanek wody (stopniowo).
  • Miksować do pożądanej kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.