Zupa krem z pieczonych warzyw - przepis z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa krem z pieczonych warzyw to pomysł na wykorzystanie różnorodnych warzyw do przygotowania pysznego dania. Smakuje wyśmienicie, jest zdrowa i odżywcza. Przepis przygotowali specjaliści z Poradni Dietetycznej Dietosfera. Porcja dostarcza 240 kcal.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa (marchewkę, batata, ziemniaka, selera) umyć i obrać, pokroić w kostkę.
- Dodać koncentrat, czosnek, przyprawy i dokładnie wymieszać. Upiec warzywa w piekarniku w temperaturze 180°C (do miękkości).
- W międzyczasie na oliwie poddusić drobno posiekaną cebulę, dodać imbir.
- Do dużego garnka wrzucić upieczone warzywa, cebulkę z imbirem i wlać 5 – 6 szklanek wody (stopniowo).
- Miksować do pożądanej kremowej konsystencji. Doprawić do smaku solą i pieprzem.