Zupa krem z czarnej rzepy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa krem z czarnej rzepy jest aromatyczna i bardzo smaczna. Przygotowanie zupy z rzepy jest proste. Krem z czarnej rzepy lub rzodkwi te elegancka zupa na każdą okazję.
SKŁADNIKI
- 3 czarne rzepy
- 5 ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 litry bulionu
- 2 łyżki masła
- 300 ml śmietany
- 4 kromki chleba tostowego
- pieprz, sól, ulubione przyprawy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Ziemniaki i czarną rzepę obrać i pokroić w kostkę.
- W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę i czosnek, wrzucić ziemniaki i rzepę, podsmażyć ciągle mieszając.
- Zalać rosołkiem i ugotować, aż warzywa będą miękkie.
- Dodać sól, pieprz, ulubione przyprawy.
- Dołożyć śmietanę i całość zmiksować.
- Chleb tostowy pokroić w kostkę.
- Pozostałą łyżkę masła rozpuścić na patelni, wrzucić chleb i podsmażyć.
- Zupę na talerzu udekorować grzankami.