Zupa kalafiorowa z pomidorami
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Zupa kalafiorowa z pomidorami urozmaici wasz codzienny jadłospis. Jest pożywna i zdrowa. Dostarcza nam niezbędnych warzyw. Ta lekko kwaśna zupa smakuje dzieciom i dorosłym. Jest bardzo popularna we wschodnich regionach Polski.
SKŁADNIKI
- 60 dag kalafiora, czyli 1 mały lub kawałek dużego
- 40 dag korpusów drobiowych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek (wielkości pudełka od zapałek) selera
- 2-3 ziemniaki
- 1 1/2 litra wody
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego lub przecier z 30 dag przesmażonych na maśle świeżych pomidorów
- 1 łyżka masła i 1 płaska łyżki mąki na zasmażkę
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki, lub mniej, soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotować wywar z drobiowych korpusów i warzyw. Warzywa wyjąć i pokroić w plasterki.
- Kalafiora podzielić na różyczki, grube łodygi pociąć w kostkę. Dodać do wywaru.
- Ziemniaki pokroić w drobną kostkę. Dodać do zupy. Gotować ok. 10-15 min.
- Gdy kalafior i ziemniaki są już miękkie, dodać łyżkę pasty pomidorowej lub przesmażone i przetarte pomidory. Zagotować
- Zrobić zasmażkę z masła i mąki. Dodać do zupy i zagotować.
- Doprawić do smaku solą i cukrem.