Rozgrzewający bulion z kurczakiem i kapustą pak choi. Poznaj przepis na dietetyczną zupę!
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Filipińska tinola to kojący rosół z kurczaka przyprawiony dużą ilością imbiru i czosnku. W oryginale używa się liści malunggay (moringa). Jednak jest równie smaczna z kapustą pak choy. Zamiast papai użyłam kalarepki, która ma niewiele kalorii, a dodaje zupie więcej kapuścianego smaku. Tę łatwą w przygotowaniu i zdrową zupę z kurczaka możesz podawać samodzielnie lub z ryżem jaśminowym, komosą ryżową, czy dzikim ryżem. Rozgrzewający bulion drobiowy z mięsem kurczaka i warzywami karmi, ale nie tuczy. Poznaj przepis na nową dietetyczną zupę!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- ½ szklanki żółtej cebuli pokrojonej w kostkę
- ¼ szklanki cienko pokrojonego świeżego imbiru
- 6 ząbków czosnku, posiekanych
- 250-300 g filetu z udka kurczaka bez kości, bez skóry, pokrojonego w kostkę wielkości kęsa
- 1 l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 1 szklanka kalarepki pokrojonej w kostkę
- 3 szklanki posiekanej kapusty pak choi
- 1 łyżka sosu rybnego
- ¼ łyżeczki soli
- ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę, imbir i czosnek; smaż, mieszając, aż cebula stanie się przezroczysta, czyli około 3 minuty.
- Dodaj pokrojonego kurczaka i kalarepkę, smaż jeszcze 1 minutę, aby białko mięsa się ścięło.
- Wlej bulion; doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, mieszając, aż kurczak się ugotuje, około 5 minut.
- Dodaj liście malunggay lub pak choy, sos rybny, sól i pieprz; dalej gotuj na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie i smaki połączą się, czyli dodatkowe 5 minut dłużej.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?