Odżywcza zupa z czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Odżywcza zupa z czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw to zupa sezonowa. Można ją ugotować tylko wczesna wiosną, gdy w warzywniakach pojawią się pęczki liści czosnku niedźwiedziego, a na łąkach kępy młodych pokrzyw. Czosnek niedźwiedzi zawiera naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Pokrzywa to skarbnica witamin, makro i mikroelementów niezbędnych ludzkiemu organizmowi.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 25 g masła
- 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
- 1 por, drobno pokrojony
- 2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone
- 1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę
- 1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę
- 1,2 l dobrej jakości bulionu warzywnego
- 300 g młodych liści pokrzywy
- 200 g liści czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej i masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę, por, seler, marchew, ziemniaka i szczyptę soli. Zamieszaj, smaż 4-6 minut.
- Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj pokrzywy w kilku partiach, zamieszaj, a następnie dodaj liście dzikiego czosnku i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.
- Zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera.
- Postaw na ogień i dodaj mleko, a następnie spróbuj i przypraw.
- Rozlej do misek, póki gorąca i jedz na zdrowie!