Odżywcza zupa z czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw

2020-04-27
Odżywcza zupa z czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw
Autor: Shutterstock Zdrowa kompozycja czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw
łatwy
30 min
4

Odżywcza zupa z czosnku niedźwiedziego i młodych pokrzyw to zupa sezonowa. Można ją ugotować tylko wczesna wiosną, gdy w warzywniakach pojawią się pęczki liści czosnku niedźwiedziego, a na łąkach kępy młodych pokrzyw. Czosnek niedźwiedzi zawiera naturalne substancje o działaniu bakteriobójczym i bakteriostatycznym. Pokrzywa to skarbnica witamin, makro i mikroelementów niezbędnych ludzkiemu organizmowi. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Składniki

1 łyżka oleju rzepakowego

25 g masła

1 cebula, drobno pokrojona w kostkę

1 por, drobno pokrojony

2 łodygi selera naciowego, cienko pokrojone

1 marchewka, drobno pokrojona w kostkę

1 mały ziemniak, obrany i pokrojony w kostkę

1,2 l dobrej jakości bulionu warzywnego

300 g młodych liści pokrzywy

200 g liści czosnku niedźwiedziego

3 łyżki mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Rozgrzej olej i masło w dużym rondlu. Dodaj cebulę, por, seler, marchew, ziemniaka i szczyptę soli. Zamieszaj, smaż 4-6 minut.

Wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Dodaj pokrzywy w kilku partiach, zamieszaj, a następnie dodaj liście dzikiego czosnku i gotuj na wolnym ogniu przez 2 minuty.

Zdejmij z ognia i zmiksuj za pomocą blendera.

Postaw na ogień i dodaj mleko, a następnie spróbuj i przypraw.

Rozlej do misek, póki gorąca i jedz na zdrowie!