Słodki sposób na początek dnia. Pieczona owsianka z malinami i białą czekoladą zasmakuje każdemu

Słodki sposób na początek dnia. Pieczona owsianka z malinami i białą czekoladą zasmakuje każdemu
Autor: Shutterstock.com Słodki sposób na początek dnia. Pieczona owsianka z malinami i białą czekoladą zasmakuje każdemu
łatwy
5 min
6

Dieta wegetariańska

Ta owsianka smakuje niczym deser. Jest prosta w przygotowaniu, sycąca i przede wszystkim - przepyszna. Zamiast więc po raz kolejny szykować zwykłą owsiankę, wypróbuj ten przepis na pieczoną owsiankę z malinami i białą czekoladą. Zakocha się w nim cała rodzina.

Pieczona owsianka z malinami i białą czekoladą. Idealna na śniadanie

Przepyszna pieczona owsianka z malinami i białą czekoladą to wspaniałe śniadanie, które w smaku przypomina przepyszne ciasteczka. Jest łatwa w przygotowaniu, a jej smak zachwyci każdego. To naprawdę wspaniały pomysł na słodkie śniadanie.

Do jej przygotowania wykorzystujemy proste i łatwodostępne składniki, które większość z nas już znajdzie w swoim domu. Nie potrzebujemy żadnego specjalistycznego sprzętu ani umiejętności, by móc zachwycać się tymi pysznymi kwadracikami.

Owsianka niczym deser. Ta zachwyci każdego

Owsiankę możemy upiec albo w formie ciasta, albo w formie muffinek. W tym drugim przypadku czas pieczenia może się skrócić, dlatego konieczne będzie monitorowanie naszej owsianki, by jej nie spalić.

By ją przygotować, wystarczy ubić jajka i dodać do nich pozostałe mokre składniki. Następnie mieszamy suche składniki i wszystko ze sobą łączymy. Na koniec dodajemy posiekana białą czekoladę i maliny. To wkładamy do pieca na około 35 minut i gotowe. Owsianka niczym ciasteczka jest gotowa, by zajadać się nią mogła cała rodzina.

SKŁADNIKI

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g malin
  • 90 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni.
  • W misce ubijamy jajka, dodajemy miód, jogurt, mleko oraz ekstrakt waniliowy.
  • Dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól.
  • Całość mieszamy do połączenia.
  • Dodajemy maliny i kawałki białej czekolady.
  • Gotową masę przekładamy do formy lub papilotek na muffinki.
  • Pieczemy około 35 minut.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej