Pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło w 5 minut? Robię je z jajek i 2 nietypowych dodatków

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jajecznica to domowa klasyka śniadaniowa. Smażone na patelni jajka warto jednak wzbogacić dwoma prostymi składnikami, aby smakowały jeszcze lepiej i zawierały porcję zdrowia. Jajecznica ze szpinakiem i kurkumą jest pyszna i sycąca, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie moment. Poznajcie prosty przepis na znakomite śniadanie na ciepło gotowe w kilka chwil.
Czy jajecznica ze szpinakiem i kurkumą jest zdrowa?
Jajecznica przyrządzona z dodatkiem liści świeżego szpinaku, której smak podkręca kurkuma, to danie zdrowe. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.
Głównym składnikiem są jajka. To dobre źródło białka, witamin z grupy B i minerałów. Jajecznicę uzupełnia szpinak, który ceniony jest ze względu na zawartość antyoksydantów, żelaza i błonnika. Zawiera mnóstwo witamin. Smaku i koloru nadaje kurkuma. To przyprawa o intensywnym aromacie, która dodaje potrawom pięknego koloru i wspiera pracę układu trawiennego. Od setek lat wykorzystywana jest medycynie naturalnej, a jej regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.
Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem i kurkumą?
Przepis na pyszną i bogatą w składniki odżywcze jajecznicę z dodatkiem zielonego szpinaku i kurkumy nie jest skomplikowany. To smakowite danie na śniadanie robi się nie tylko łatwo, ale i błyskawicznie. Jajecznicę przyrządzoną według tego sprawdzonego przepisu można więc zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.
Jak więc usmażyć smakowitą jajecznicę podkręconą szpinakiem i kurkumą? To naprawdę łatwy przepis na ekspresowe śniadanie na ciepło.
- 1. krok – roztrzepanie jajek z kurkumą, mlekiem i przyprawami
- 2. krok – połączenie masy jajecznej ze szpinakiem
- 3. krok – usmażenie jajecznicy ze szpinakiem i kurkumą na patelni
Z czym podawać jajecznicę ze szpinakiem i kurkumą?
Lekarze i dietetycy od lat przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego najlepiej zacząć dzień od pełnej smaku jajecznicy z dodatkiem liści szpinaku i kurkumy. Danie jest pyszne, zdrowe i sycąca. Dostarcza niezbędnej o poranku energii. Aby posiłek był bardziej treściwy, można podać do niego ulubione pieczywo jak chleb na zakwasie czy domowe bułeczki z ziarnami. Sprawdzą się także tortille i chrupiące tosty.
SKŁADNIKI
- 4 jajka
- 30 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka oleju
- dwie szczypty kurkumy
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak opłukać i osuszyć.
- Jajka wbić do miseczki. Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Roztrzepać widelcem.
- Dodać szpinak i wymieszać.
- Na patelni rozgrzać olej. Wlać na nią masę jajeczną i smażyć, cały czas mieszając, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
- Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.