Pyszne i zdrowe śniadanie na ciepło w 5 minut? Robię je z jajek i 2 nietypowych dodatków

jajecznica ze szpinakiem i kurkumą
Autor: Shutterstock Do jajecznicy dodaj zielone liście i tę aromatyczną przyprawę. W kilka chwil zrobisz pyszne i zdrowe śniadanie.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jajecznica to domowa klasyka śniadaniowa. Smażone na patelni jajka warto jednak wzbogacić dwoma prostymi składnikami, aby smakowały jeszcze lepiej i zawierały porcję zdrowia. Jajecznica ze szpinakiem i kurkumą jest pyszna i sycąca, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie moment. Poznajcie prosty przepis na znakomite śniadanie na ciepło gotowe w kilka chwil.

Czy jajecznica ze szpinakiem i kurkumą jest zdrowa?

Jajecznica przyrządzona z dodatkiem liści świeżego szpinaku, której smak podkręca kurkuma, to danie zdrowe. Wszystkie składniki wyróżniają się wysoką zawartością substancji odżywczych, witamin i minerałów. Pozytywnie wpływają na prawidłową pracę całego organizmu.

Głównym składnikiem są jajka. To dobre źródło białka, witamin z grupy B i minerałów. Jajecznicę uzupełnia szpinak, który ceniony jest ze względu na zawartość antyoksydantów, żelaza i błonnika. Zawiera mnóstwo witamin. Smaku i koloru nadaje kurkuma. To przyprawa o intensywnym aromacie, która dodaje potrawom pięknego koloru i wspiera pracę układu trawiennego. Od setek lat wykorzystywana jest medycynie naturalnej, a jej regularne spożywanie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Jak zrobić jajecznicę ze szpinakiem i kurkumą?

Przepis na pyszną i bogatą w składniki odżywcze jajecznicę z dodatkiem zielonego szpinaku i kurkumy nie jest skomplikowany. To smakowite danie na śniadanie robi się nie tylko łatwo, ale i błyskawicznie. Jajecznicę przyrządzoną według tego sprawdzonego przepisu można więc zrobić nawet w ciągu zwykłego tygodnia.

Jak więc usmażyć smakowitą jajecznicę podkręconą szpinakiem i kurkumą? To naprawdę łatwy przepis na ekspresowe śniadanie na ciepło.

  • 1. krok – roztrzepanie jajek z kurkumą, mlekiem i przyprawami
  • 2. krok – połączenie masy jajecznej ze szpinakiem
  • 3. krok – usmażenie jajecznicy ze szpinakiem i kurkumą na patelni

Z czym podawać jajecznicę ze szpinakiem i kurkumą?

Lekarze i dietetycy od lat przekonują, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlatego najlepiej zacząć dzień od pełnej smaku jajecznicy z dodatkiem liści szpinaku i kurkumy. Danie jest pyszne, zdrowe i sycąca. Dostarcza niezbędnej o poranku energii. Aby posiłek był bardziej treściwy, można podać do niego ulubione pieczywo jak chleb na zakwasie czy domowe bułeczki z ziarnami. Sprawdzą się także tortille i chrupiące tosty.

SKŁADNIKI

  • 4 jajka
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka oleju
  • dwie szczypty kurkumy
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak opłukać i osuszyć.
  • Jajka wbić do miseczki. Wlać mleko i doprawić solą, pieprzem i kurkumą. Roztrzepać widelcem.
  • Dodać szpinak i wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej. Wlać na nią masę jajeczną i smażyć, cały czas mieszając, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
  • Podawać na śniadanie z ulubionym pieczywem.
Jajka – zdrowie w skorupce
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej