Sałatka ziemniaczana z boczkiem i czerwoną cebulą

2021-03-29
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i czerwoną cebulą
Autor: thinkstockphotos.com Sałatka ziemniaczana to pikantne danie na małe spotkanie towarzyskie.
łatwy
30 min
4

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i czerwoną cebulą może być samodzielnym daniem, albo dodatkiem do pieczonego mięsa. Sałatka ziemniaczana w stylu kuchni niemieckiej skąpana w musztardowo-winnym sosie będzie smakowała dużym i małym. Uświetni również spotkania towarzyskie. To pożywne i smaczne danie jest bardzo proste w przygotowaniu. 

Polecamy również:

Sałatka ziemniaczana z boczkiem: przepis według Ewy Wachowicz

Kartofelsalatt: niemiecka sałatka ziemniaczana

SKŁADNIKI

  • 600-750 g ziemniaków
  • 2 czerwone cebule
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju do usmażenia boczku 
  • pęczek koperku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach. 
  • Koperek drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić na półtalarki.
  • Boczek pokroić na plasterki, a te na kawałki. Zrumienić boczek na gorącym tłuszczu. 
  • Z octu, wody, musztardy, cukru, pieprzu i soli przygotować sos. 
  • Ziemniaki, gdy przestygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, obrać i pokroić na kawałki.
  • Ciepłe ziemniaki wymieszać z cebulą, zrumienionym boczkiem oraz tłuszczem jaki się z niego wytopił, zalać sosem i pozostawić do wystygnięcia.
  • Przed podaniem sałatkę wymieszać z posiekanym koperkiem.
  • Można podawać z piwem.