Sałatka ziemniaczana z boczkiem i czerwoną cebulą
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Sałatka ziemniaczana z boczkiem i czerwoną cebulą może być samodzielnym daniem, albo dodatkiem do pieczonego mięsa. Sałatka ziemniaczana w stylu kuchni niemieckiej skąpana w musztardowo-winnym sosie będzie smakowała dużym i małym. Uświetni również spotkania towarzyskie. To pożywne i smaczne danie jest bardzo proste w przygotowaniu.
Polecamy również:
Sałatka ziemniaczana z boczkiem: przepis według Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 600-750 g ziemniaków
- 2 czerwone cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju do usmażenia boczku
- pęczek koperku
- 2 łyżeczki cukru
- sól
- pieprz świeżo mielony
- 3 łyżki octu winnego
- 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki gruboziarnistej musztardy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach.
- Koperek drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić na półtalarki.
- Boczek pokroić na plasterki, a te na kawałki. Zrumienić boczek na gorącym tłuszczu.
- Z octu, wody, musztardy, cukru, pieprzu i soli przygotować sos.
- Ziemniaki, gdy przestygną na tyle, że będzie można wziąć je do ręki, obrać i pokroić na kawałki.
- Ciepłe ziemniaki wymieszać z cebulą, zrumienionym boczkiem oraz tłuszczem jaki się z niego wytopił, zalać sosem i pozostawić do wystygnięcia.
- Przed podaniem sałatkę wymieszać z posiekanym koperkiem.
- Można podawać z piwem.