Kolorowa sałatka z ciecierzycy i pomidorów: przepis na śródziemnomorską pyszotę
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kolorowa sałatka z ciecierzycy jest przyjemnie chrupka, świeża i sycącą. To łatwy przepis na śródziemnomorską pyszotę, kulinarny przebój przebojów.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 puszka gotowanej ciecierzycy
- 200 g drobnych pomidorków
- 100 g suszonych pomidorów w oliwie
- 2 zielone papryki
- 2 czubate łyżki czarnych oliwek
- 2 czubate łyżki zielonych oliwek
- 1/2 pęczka grubego szczypioru
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z zalewy suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę odsączyć. Pomidory wyjąć z oliwy, oliwę zachować. Pomidory pokroić na kawałki.
- Pomidory przekroić na pół, paprykę pokroić w kostkę. Szczypior i natkę pietruszki posiekać.
- W 4 łyżkach soku z cytryny rozpuścić sól, dodać posiekany drobno czosnek i oliwę, która została z zalewy suszonych pomidorów. Dobrze wymieszać.
- W misce wymieszać wszystkie składniki, zalać winegretem i ponownie wymieszać. Odstawić na 30 minut do lodówki.