Tatar po węgiersku wg Magdy Gessler [Geneza Smaku, Bistro "Pod Papryką", Karpacz]
2021-11-04
łatwy
20 min
8
Tatar to jedna z ulubionych przystawek Polaków. To także ulubione danie Magdy Gessler często wykorzystywane w Kuchennych Rewolucjach. W jednym z odcinków znana restauratorka zaskoczyła wszystkich, serwując tatara po węgiersku z wieloma rodzajami papryki. Dziecinnie prosty przepis na genialną zakąskę stał się przebojem dawnej restauracji Geneza Smaku, obecnie bistro "Pod Papryką" w Karpaczu.
SKŁADNIKI
- Na tatara po węgiersku:
- 1 kilogram polędwicy wołowej
- 4 żółtka
- 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej słodkiej
- 2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
- 2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 cebula, drobno posiekana
- 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
- ½ szklanki wody przegotowanej, zimnej
- 1 szklanka oleju słonecznikowego
- Dodatkowo do podania:
- pieczona papryka marynowana
- ostra musztarda czeska lub kozacka
- natka pietruszki
- świeża cebula posiekana
- ewentualnie żółtka do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z sitem o małych oczkach.
- Do mięsa dodać żółtka, przyprawy, cebulę, natkę pietruszki wodę oraz olej.
- Wyrabiać razem na jednorondą masę. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodać jeszcze trochę wody.
- Z tak przygotowanego tatara formować 4 okrągłe porcje z dołkiem na żółtko lub 8 mniejszych owalnych porcji.
- Podawać z marynowaną papryką pieczoną, ostrą musztardą, świeżą natką pietruszki i cebulą.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?