Tatar po węgiersku wg Magdy Gessler [Geneza Smaku, Bistro "Pod Papryką", Karpacz]

Tatar po węgiersku wg Magdy Gessler [Geneza Smaku, Bistro Pod Papryką, Karpacz]
Autor: Shutterstock.com Tatar po węgiersku wg Magdy Gessler [Geneza Smaku, Bistro "Pod Papryką", Karpacz]
łatwy
20 min
8

Tatar to jedna z ulubionych przystawek Polaków. To także ulubione danie Magdy Gessler często wykorzystywane w Kuchennych Rewolucjach. W jednym z odcinków znana restauratorka zaskoczyła wszystkich, serwując tatara po węgiersku z wieloma rodzajami papryki. Dziecinnie prosty przepis na genialną zakąskę stał się przebojem dawnej restauracji Geneza Smaku, obecnie bistro "Pod Papryką" w Karpaczu. 

SKŁADNIKI

  • Na tatara po węgiersku:
  • 1 kilogram polędwicy wołowej
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka węgierskiej pasty paprykowej słodkiej
  • 2 łyżeczki węgierskiej pasty paprykowej ostrej
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 3 łyżki natki pietruszki posiekanej
  • ½ szklanki wody przegotowanej, zimnej
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • Dodatkowo do podania:
  • pieczona papryka marynowana
  • ostra musztarda czeska lub kozacka
  • natka pietruszki
  • świeża cebula posiekana
  • ewentualnie żółtka do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso rozdrobnić w maszynce do mielenia mięsa z sitem o małych oczkach. 
  • Do mięsa dodać żółtka, przyprawy, cebulę, natkę pietruszki wodę oraz olej.
  • Wyrabiać razem na jednorondą masę. Jeśli masa jest zbyt zwarta dodać jeszcze trochę wody. 
  • Z tak przygotowanego tatara formować 4 okrągłe porcje z dołkiem na żółtko lub 8 mniejszych owalnych porcji. 
  • Podawać z marynowaną papryką pieczoną, ostrą musztardą, świeżą natką pietruszki i cebulą. 
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej