Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce
2021-03-29

łatwy
25 min
4
Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce, podawane z sosami, to idealna przekąska do zimnego piwa. Fantastycznie smakują, są łatwe do przygotowania i bardzo tanie, ale efektowne. Co więcej - można do ich przygotowania wykorzystać nadmiar ziemniaków ugotowanych do obiadu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,
- przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę (lub dokładnie tłuczemy, na puree bez grudek).
- Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy na jednolite ciasto.
- Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy w głębokim oleju. Odsądzamy na ręczniczkach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.