Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce

2021-03-29
Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce
Autor: Shutterstock, Shutterstock Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce to doskonała przekąska imprezowa - pyszna, tania i łatwa do przygotowania.
łatwy
25 min
4

Chrupiące kuleczki ziemniaczane smażone w panierce, podawane z sosami, to idealna przekąska do zimnego piwa. Fantastycznie smakują, są łatwe do przygotowania i bardzo tanie, ale efektowne. Co więcej - można do ich przygotowania wykorzystać nadmiar ziemniaków ugotowanych do obiadu.

 

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej plus dodatkowa bułka do obtaczania,
  • przyprawy do smaku – sól, pieprz, przyprawy do ziemniaków,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odparowujemy, a następnie przepuszczamy przez praskę (lub dokładnie tłuczemy, na puree bez grudek).
  • Do schłodzonych ziemniaków dodajemy jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą i przyprawy, wyrabiamy na jednolite ciasto.
  • Z masy ziemniaczanej formujemy kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy w głębokim oleju. Odsądzamy na ręczniczkach papierowych z nadmiaru tłuszczu. Podajemy z sosem czosnkowym lub pomidorowym.