Witaminowy przecier z jabłek, dyni i owoców róży - stary przepis
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Bomba witaminowa w jednym niewielkim słoiczku. A do tego naprawdę pyszna. Polecamy stary przepis na przecier z jabłek, dyni i owoców dzikiej róży.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 kg jabłek
- 0,5 kg dyni
- 300 g owoców róży
- cukier do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka dokładnie umyć i przebrać, wybrać tylko te z nienaruszoną, zdrową skórką. Pokroić na ćwiartki i rozgotować z minimalną ilością wody. Gorące przetrzeć przez sito.
- Obraną dynię rozgotować w niewielkiej ilości wody i zmiksować blenderem na puree.
- Owoce róży umyć, usunąć nasiona i ponownie kila razy wypłukać. Zalać wodą tak, aby przykryła wszystkie owoce, zagotować i gotować przez 8 minut, gorące przetrzeć przez sito.
- Przeciery połączyć i posłodzić do smaku, przełożyć do słoików, pasteryzować 15 min.