Smażony ser gliwiony: sprawdzony przepis na potwaróg
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Smażony ser gliwiony, czyli spleśniały, to sprawdzony przepis na potwaróg. Potwarogami nazywamy wszystkie przetwory twarogu. Gdy zaczniecie produkować twarogi, zobaczycie, że zacznie wam przyrastać ilość twarogu niedojedzonego, zapomnianego i tracącego na wartości. Żeby uniknąć takiej sytuacji, warto część twarogowego urobku przeznaczyć na potwaróg. Jednym z najsmaczniejszych jest smażony ser gliwiony. Specjał z Wielkopolski i Śląska.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g twarogu, nie musi być pierwszej świeżości
- 1 kopiasta łyżka masła
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg pokruszyć do szerokiej miski lub jeszcze lepiej zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Postawić w ciepłym i suchym miejscu, okryty ściereczką, na kilka dni.
- Codziennie mieszać twaróg, aby równo dojrzewał.
- Gotowy jest, gdy robi się lepki i oślizgły, a jego zapach jest wyjątkowo odrażający.
- Rozgrzać w szerokim rondlu masło, dodać fermentowany twaróg. Mieszać energicznie, aby ser się rozpuścił.
- Gdy ser straci swój specyficzny zapach i zamieni się w jednorodną żółtawą, ciągnącą się masę, zdjąć z ognia.
- Dodać kminek i sól, wymieszać.
- Przelać do ceramicznej miseczki i pozostawić do zastygnięcia.
- Po wystudzeniu przechowywać w lodówce.