Rzodkiewki kiszone z miodem: przepis na zdrową i pyszną kiszonkę
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Rzodkiewki kiszone z miodem to pyszna i zdrowa kiszonka. Przepis jest banalnie łatwy. Pamiętajcie o zachowaniu higieny podczas kiszenia, a sukces gwarantowany.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2-4 pęczki rzodkiewek
- 1 l wody
- 1 łyżka sól kamienna
- 1 łyżeczka miodu
- 3 ziarna pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obcinamy nać rzodkiewek, można z niej przygotować pyszne pesto. Rzodkiewki myjemy, przycinamy korzonek.
- Wodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej sól, pozostawiamy do ostygnięcia.
- Gdy woda osiągnie temperaturę około 30°C. Jest ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy miód i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Rzodkiewki układamy dość ciasno w słoju z pokrywką wyposażoną w rurkę fermentacyjną lub w szerokim kamiennym naczyniu i przykrywamy talerzykiem i obciążamy.
- Rzodkiewki fermentujemy (kisimy) około 5 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatury są niskie zajmie to około 7 dni.
- Po upływie tego czasu próbujemy rzodkiewek, jeśli ich smak jest idealny, zjadamy je ze smakiem, a nadwyżki przechowujemy w lodówce.