Rzodkiewki kiszone z miodem: przepis na zdrową i pyszną kiszonkę

2021-03-29
Rzodkiewki kiszone z miodem: przepis na zdrową i pyszną kiszonkę
Autor: Shutterstock
łatwy
45 min
4

Rzodkiewki kiszone z miodem to pyszna i zdrowa kiszonka. Przepis jest banalnie łatwy. Pamiętajcie o zachowaniu higieny podczas kiszenia, a sukces gwarantowany.  

Przepis opracowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 2-4 pęczki rzodkiewek
  • 1 l wody
  • 1 łyżka sól kamienna
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 ziarna pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obcinamy nać rzodkiewek, można z niej przygotować pyszne pesto. Rzodkiewki myjemy, przycinamy korzonek. 
  • Wodę doprowadzamy do wrzenia, rozpuszczamy w niej sól, pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Gdy woda osiągnie temperaturę około 30°C. Jest ciepła, ale nie gorąca. Dodajemy miód i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
  • Rzodkiewki układamy dość ciasno w słoju z pokrywką wyposażoną w rurkę fermentacyjną lub w szerokim kamiennym naczyniu i przykrywamy talerzykiem i obciążamy. 
  • Rzodkiewki fermentujemy (kisimy) około 5 dni w temperaturze pokojowej. Jeśli temperatury są niskie zajmie to około 7 dni. 
  • Po upływie tego czasu próbujemy rzodkiewek, jeśli ich smak jest idealny, zjadamy je ze smakiem, a nadwyżki przechowujemy w lodówce.