Marmolada z papierówek z imbirem: przepis na marmoladę jabłkową z charakterem
2021-03-29

łatwy
60 min
4
Marmolada z papierówek z imbirem to dżem z prawdziwym charakterem. Imbir dodaje ostrości przetworowi z papierówek. To pyszny sposób na zagospodarowanie urodzaju na pyszne, lecz nietrwałe jabłka.
Polecamy także: Jak przechować papierówki na zimę? Trzy dobre sposoby na przetwory z wczesnych jabłek
SKŁADNIKI
- 2,5 kg jabłek
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 500 g cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
- Następnie obieramy je ze skórki. Jeżeli używacie jabłek ekologicznych, bądź niepryskanych, to nie musicie ich obierać. Wystarczy tylko dobrze je umyć.
- Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy.
- Dodajemy imbir i cukier i odstawiamy na 5-6 godzin.
- Po tym czasie masę przekładamy do rondla i gotujemy. Gdy jabłka rozpadną się i masa częściowo odparuje, marmolada jest gotowa.
- Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia.