Marmolada z papierówek z imbirem: przepis na marmoladę jabłkową z charakterem

2021-03-29
Marmolada z papierówek z imbirem: przepis na marmoladę jabłkową z charakterem
Autor: Shutterstock Marmolada z papierówek z imbirem nie tylko na chleb, ale także jako dodatek do pieczonego mięsa
łatwy
60 min
4

Marmolada z papierówek  z imbirem to dżem z prawdziwym charakterem. Imbir dodaje ostrości przetworowi z papierówek. To pyszny sposób na zagospodarowanie urodzaju na pyszne, lecz nietrwałe jabłka. 

Polecamy także: Jak przechować papierówki na zimę? Trzy dobre sposoby na przetwory z wczesnych jabłek

SKŁADNIKI

  • 2,5 kg jabłek
  • 3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 500 g cukru

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka kroimy na ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne.
  • Następnie obieramy je ze skórki. Jeżeli używacie jabłek ekologicznych, bądź niepryskanych, to nie musicie ich obierać. Wystarczy tylko dobrze je umyć.
  • Ścieramy jabłka na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy.
  • Dodajemy imbir i cukier i odstawiamy na 5-6 godzin.
  • Po tym czasie masę przekładamy do rondla i gotujemy. Gdy jabłka rozpadną się i masa częściowo odparuje, marmolada jest gotowa.
  • Gorące przekładamy do wysterylizowanych słoików. Porządnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Redakcja
więcej