Litewski twaróg suszony: przepis na biały ser domowy
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Litewski twaróg suszony to prawdziwy przysmak. Nasz przepis na biały ser domowy to miła odmiana dla tradycyjnych produktów bez ograniczeń dostępnych w sklepach. Czasem warto zwolnić i samodzielnie przygotować pyszny ser z własnoręcznie zrobionego twarogu.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 l mleka zsiadłego
- 0,5 l mleka słodkiego
- 1 łyżeczka kminku
- 0,5 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zsiadłe pełnotłuste mleko podgrzej do temperatury 40°C.
- Następnie do zsiadłego mleka dodaj słodkie mleko podgrzane do temperatury 45°C. Po zmieszaniu utworzy się skrzep.
- Skrzep mleczny przelej na sitko, serwatkę zachowaj.
- Do odsączonego wstępnie twarogu dodaj kminek i sól. Wymieszaj na jednorodną masę.
- Przełóż twaróg na gęstą tkaninę, złóż rogi razem i ciasno zwiąż.
- Zawieś twaróg na 12 godzin, aby odciekał pod swoim ciężarem lub przyciśnij go deseczką i obciąż, aby wycisnąć nadmiar serwatki.
- Ser susz przez 12 godzin w piekarniku rozgrzanym do 25°C (przy uchylonych drzwiach) lub w suszarce do grzybów. Na drugi dzień powtórz suszenie.
- Przechowuj gotowy ser w lodówce. Przed jedzeniem ogrzej go.