Konfitura z aronii, jabłek i gruszek: zdrowie zamknięte w słoiku
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Konfitura z aronii, jabłek i gruszek to samo zdrowie. Mnóstwo witaminy C oraz ważnych dla naszego zdrowia przeciwutleniaczy zostało zamkniętych w jednym słoiku. Powiecie, że przecież to także cukier... Tak, ale nikt nie kazał wam jeść go łyżkami. Chociaż chciałoby się, bo smak jest wyborny. Kwaśna aronia równoważy słodycz jabłek i gruszek. Konfitura pasuje do pieczywa, ale jeszcze lepiej smakuje podana do deski dojrzałych serów.
SKŁADNIKI
- Owoce na konfiturę powinny być zważone bez szypułek, skórek i gniazd nasiennych:
- 1 kg aronii
- 1 kg gruszek
- 1 kg winnych jabłek
- 1 kg cukru
- 1 szklanka wody
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone i umyte owoce aronii zalać wrzątkiem i odstawić na 2 godziny.
W dużym, płaskim garnku przygotować syrop z wody i cukru. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, dodać obrane pokrojone w ósemki gruszki i jabłka. Smażyć na niewielkim ogniu, mieszając od czasu do czasu. - Do zeszklonych owoców dodać odsączoną aronię. Całość doprowadzić do wrzenia i smażyć na niewielkim ogniu 2-3 minuty. Odstawić z ognia.
Na drugi dzień podgrzać owoce i od chwili zagotowania smażyć 20 minut. Aronia jest gotowa, kiedy jabłka i gruszki zupełnie się rozgotują i utworzą czerwoną galaretkę.
Gorące owoce przełożyć do słoików. Dobrze wysmażona aronia nie wymaga pasteryzacji, ale jeżeli nie macie zaufania, można zabezpieczyć słoiki poddając je pasteryzować.