Jak zmrozić zielony groszek w strączkach?

Jak zamrozić zielony groszek w strączkach? Przepis na mrożony groszek cukrowy
Autor: Shutterstock Zielone strączki groszku cukrowego są pyszne na surowe i w potrawach
łatwy
30 min
4

Groszek cukrowy w strączkach to pyszny zielony dodatek do sałatek i dań na ciepło. Najlepszy jest oczywiście wiosną, ale warto jego smak zatrzymać na dłużej. Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działki lub macie dostęp do świeżych strączków groszku cukrowego to zamroźcie nadwyżki na później. Tak przygotowany groszek jest świetnym dodatkiem do warzywnych zup i gulaszy, a także sałatek. Dzięki wstępnemu blanszowaniu i gwałtownemu schłodzeniu pozostaje lekko chrupiący i po prostu pyszny. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg zielonego groszku cukrowego w strączkach
  • 3 l wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Strączki zielonego groszku przebrać, umyć i osuszyć.
  • Odciąć koniuszki strączków groszku cukrowego z obu stron.
  • Wodę zagotować. Gdy woda będzie wrzała, włożyć do niej wybrane i przygotowane strączki. Blanszować 2,5 minuty, czyli trzymać w wrzącej wodzie.
  • Następnie odcedzić i natychmiast zanurzyć w ziemnej wodzie, najlepiej z dodatkiem lodu.
  • Zblanszowane strączki osuszyć rozkładając je na czystych kuchennych ścierkach.
  • Osuszone strączki włożyć do szczelnie zamykanych pojemników przeznaczonych do mrożenia lub specjalnych torebek na mrożonki.
  • Porcje groszku włożyć do zamrażalnika lub zamrażarki.
  • Zamrożony groszek można przechowywać około 6 miesięcy.