Pyszna rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem: łatwa do przygotowania
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Rolada z kiełbaskami, pieczarkami i serem sprawdzi się, gdy brak pomysłu na obiad. Łatwa do przygotowania, niedroga i sycąca, po prostu pycha. Doskonale smakuje z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 5-6 małych kiełbasek - cienkie białe, kiełbaski wiedeńskie, parówki
- 1 duża cebula
- 10 dag tartej mozzarelli
- 30 dag pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- Dodatkowo:
- rozmącone jajko do posmarowania ciasta
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dokładnie umyć pieczarki i pokroić je w cienkie plasterki. Posolić je lekko i smażyć je na patelni z niewielką ilością oleju, do odparowania wody.
- Zdjąć z patelni i usmażyć na niej pokrojoną w piórka lub półplasterki cebulę z drobno posiekanym ząbkiem czosnku - do lekkiego zrumienienia. Przestudzić lekko.
- Rozłożyć ciasto francuskie (na papierze, w który było zapakowane) na środku, wzdłuż całego płata ciasta wyłożyć ser, na nim ułożyć kiełbaski. Miejsca pomiędzy wypełnić cebulką, pieczarkami i znów serem. Ciasto zawinąć, tworząc roladę.
- Roladę posmarować rozmąconym jajkiem, można też ją odrobinę posypać serem. Przenieść ją wraz z papierem na blachę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. przez 20-25 minut. Najlepsza jest podana od razu na gorąco, pokrojona na kawałki.