Paluszki ziemniaczane z pieca
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Paluszki ziemniaczane z pieca pasują do pieczonego mięsa w sosie. Można też je podać, jako samodzielną przekąskę razem z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu, miła odmiana dla tradycyjnego puree ziemniaczanego, czyli paluszki z gotowanych ziemniaków pieczone w piekarniku.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 100 g masła
- 2 łyżki śmietany 30%
- 2 jajka
- 50 g bułki tartej
- 50 g tartego parmezanu
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Utłuc z 50 g masła i śmietaną. Odstawić na 1 godzinę.
- Do ziemniaków dodać rozmącone jajka, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać.
- Masę podzielić na 12 części, z każdej utoczyć gruby paluszek.
- Paluszki panierować w mące wymieszanej z parmezanem.
- Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym paluszku położyć kawałeczek zimnego masła.
- Blachę z paluszkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut lub do zrumienienia.
- Podawać do pieczonego mięsa lub jako samodzielną przekąskę z ulubionym sosem.