Paluszki ziemniaczane z pieca

2021-03-29
Paluszki ziemniaczane z pieca
Autor: Shutterstock Paluszki ziemniaczane pieczone w piecu to pyszne krokiety
łatwy
45 min
4

Paluszki ziemniaczane z pieca pasują do pieczonego mięsa w sosie. Można też je podać, jako samodzielną przekąskę razem z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Łatwe w przygotowaniu, miła odmiana dla tradycyjnego puree ziemniaczanego, czyli paluszki z gotowanych ziemniaków pieczone w piekarniku. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 500 g ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować w osolonym wrzątku. Utłuc z 50 g masła i śmietaną. Odstawić na 1 godzinę. 
  • Do ziemniaków dodać rozmącone jajka, przyprawić świeżo zmielonym pieprzem i dobrze wymieszać. 
  • Masę podzielić na 12 części, z każdej utoczyć gruby paluszek. 
  • Paluszki panierować w mące wymieszanej z parmezanem.
  • Paluszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym paluszku położyć kawałeczek zimnego masła.  
  • Blachę z paluszkami wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec przez 20 minut lub do zrumienienia. 
  • Podawać do pieczonego mięsa lub jako samodzielną przekąskę z ulubionym sosem.