Likier czekoladowy CZARNY LAS: łatwy przepis na aromatyczny trunek z nutą wiśniowki
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Likier czekoladowy CZARNY LAS to subtelny trunek z nutą wiśniówki. Ten łatwy przepis na aromatyczny likier przeprowadzi Was krok po kroku przez meandry przygotowania likieru. Napój można przechowywać do 1 miesiąca w lodówce, ale nigdy tak długo nie przechowywałam. Po prostu likier znika od razu!
SKŁADNIKI
- 50 g / 1/3 szklanki ciemnej czekolady (drobno posiekanej)
- 3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
- 175 ml / 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 75 ml / 1/3 szklanki wiśniowej brandy lub wódki
- 100 ml / 1/3 szklanki + 5 łyżeczek brandy lub winiaku
- 1 łyżka pełnotłustego mleka opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondelku podgrzej połowę śmietanki, aż będzie gorąca, ale nie zagotuje się.
- W międzyczasie umieść drobno pokrojoną czekoladę w żaroodpornym dzbanku.
- Czekoladę polej gorącą śmietaną, odstaw na 30 sekund, aż się rozpuści, a następnie ubij trzepaczką do uzyskania gładkości.
- Dodać mleko skondensowane, a następnie pozostałą śmietanę.
- Dodaj wódkę wiśniową i brandy, dobrze wymieszaj.
- Przecedzić przez kawałek muślinu, aby ostateczny napój był gładki.
- Przelej do zamykanej butelki i przechowuj w lodówce do 1 miesiąca.
- Energicznie wstrząśnij butelką przed nalaniem, aby ponownie wymieszać czekoladę, która opadła z powrotem do napoju.