Koktajl Mai Tai w stylu Tiki: przepis na egzotyczny drink z Falernum. Poradnik barmana amatora

2021-03-29
Drink Mai Tai w stylu Tiki: przepis
Autor: Shutterstock Drink Mai Tai warto ozdobić dekoracją nawiązującą do tropików.
łatwy
10 min
4

Słynny drink Mai Tai, mimo że po raz pierwszy przyrządzony w Kalifornii przeniesie nas wprost na plaże Tahiti. W rolach głównych występują: rum, likier pomarańczowy, Falernum i sok z limonki.  A wiecie, że "Maita'i" znaczy po Tahitańsku "dobrze"? 

SKŁADNIKI

  • 20 ml jasnego rumu
  • 20 ml ciemnego rumu
  • 15 ml likieru pomarańczowego
  • 1 limonka (30 ml soku z limonki + skórka)
  • 15 ml syropu Falernum
  • dekoracja: gałązka mięty, zest (skórka) z całej limonki, parę nasion granatu
  • oraz
  • naczynie na drinka (my użyliśmy fikuśnej główki)
  • obieraczka
  • nożyczki ozdobne
  • ostry nożyk
  • szklanicę lub wysoki słoik
  • jigger lub miarka kuchenna
  • wyciskarka do cytrusów
  • kruszony lód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na początku umyj i sparz limonkę. Następnie przygotuj zest, czyli obierz całą limonkę - postaraj się, żeby skórka była jak najdłuższa. Nadaj jej ładny i równy kształt przycinając nożyczkami ozdobnymi (są tanie i ogólnodostępne). Zrób nacięcie ostrym nożykiem po wewnętrznej stronie skórki i przeciągnij przez nie jeden koniec. Kto miał kiedyś okazję robić faworki, nie będzie miał problemu z przygotowaniem tej części dekoracji.
  • Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej: 20 ml jasnego rumu, 20 ml ciemnego rumu i 15 ml likieru pomarańczowego. Dobra rada: jeśli posiadasz tylko jeden rodzaj rumu to wystarczy, że nalejesz go w ilości 40 ml.
  • Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Wlej do szklanicy.
  • Dodaj 15 ml syropu Falernum.
  • Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij. Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 10 sekund!
  • Przelej miksturę do naczynia lub większej szklanki i uzupełnij kruszonym lodem.
  • Do wcześniej przygotowanego zestu z limonki wsadź gałązkę mięty. Dekorację umieść w kruszonym lodzie. Na wierzch drinka daj parę pestek z granatu.
  • Twój drink Mai Tai w stylu Tiki jest gotowy! Smacznego.
Redakcja
więcej