Koktajl Mai Tai w stylu Tiki: przepis na egzotyczny drink z Falernum. Poradnik barmana amatora
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Słynny drink Mai Tai, mimo że po raz pierwszy przyrządzony w Kalifornii przeniesie nas wprost na plaże Tahiti. W rolach głównych występują: rum, likier pomarańczowy, Falernum i sok z limonki. A wiecie, że "Maita'i" znaczy po Tahitańsku "dobrze"?
SKŁADNIKI
- 20 ml jasnego rumu
- 20 ml ciemnego rumu
- 15 ml likieru pomarańczowego
- 1 limonka (30 ml soku z limonki + skórka)
- 15 ml syropu Falernum
- dekoracja: gałązka mięty, zest (skórka) z całej limonki, parę nasion granatu
- oraz
- naczynie na drinka (my użyliśmy fikuśnej główki)
- obieraczka
- nożyczki ozdobne
- ostry nożyk
- szklanicę lub wysoki słoik
- jigger lub miarka kuchenna
- wyciskarka do cytrusów
- kruszony lód
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku umyj i sparz limonkę. Następnie przygotuj zest, czyli obierz całą limonkę - postaraj się, żeby skórka była jak najdłuższa. Nadaj jej ładny i równy kształt przycinając nożyczkami ozdobnymi (są tanie i ogólnodostępne). Zrób nacięcie ostrym nożykiem po wewnętrznej stronie skórki i przeciągnij przez nie jeden koniec. Kto miał kiedyś okazję robić faworki, nie będzie miał problemu z przygotowaniem tej części dekoracji.
- Do szklanicy lub wysokiego słoika wlej: 20 ml jasnego rumu, 20 ml ciemnego rumu i 15 ml likieru pomarańczowego. Dobra rada: jeśli posiadasz tylko jeden rodzaj rumu to wystarczy, że nalejesz go w ilości 40 ml.
- Za pomocą wyciskarki lub siły własnych dłoni wyciśnij 30 ml soku z limonki. Aby odmierzyć potrzebną ilość użyj jigger lub miarki kuchennej. Wlej do szklanicy.
- Dodaj 15 ml syropu Falernum.
- Uzupełnij szklanicę lodem i dokładnie wstrząśnij. Dobra rada: jeśli nie posiadasz szejkera ze szklanicą, możesz użyć duży słoik! Wystarczy wsypać do niego lód oraz pozostałe składniki, zakręcić i mocno wstrząsnąć przez ok. 10 sekund!
- Przelej miksturę do naczynia lub większej szklanki i uzupełnij kruszonym lodem.
- Do wcześniej przygotowanego zestu z limonki wsadź gałązkę mięty. Dekorację umieść w kruszonym lodzie. Na wierzch drinka daj parę pestek z granatu.
- Twój drink Mai Tai w stylu Tiki jest gotowy! Smacznego.