Domowe mleko jaglane: przepis jak zrobić napój jaglany
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Domowe mleko jaglane to zdrowy i pełnowartościowy napój. Kasza jaglana bogata jest w wiele składników odżywczych. Wypróbuj przepis jak zrobić napój jaglany w domu. Oto zdrowie w zasięgu ręki!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 3 szklanki wody
- 2 figi (lub daktyle, syrop klonowy, miód, czy ksylitol)
- 1 szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem, pozostawić na 3 minuty, następnie przecedzić i wypłukać, odsączyć.
- Kaszę zalać 1,5 szklanki wody i ugotować do miękkości.
- Kaszę przełożyć do kielicha blendera i zalać 3 szklankami wody.
- Dodać szczyptę soli i coś słodkiego np namoczone figi, daktyle lub po prostu trochę syropu klonowego lub z agawy.
- Miksować w trybie pulsacyjnym do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
- Przecedzić napój przez sitko wyłożone gazą. Zebrać gazę i wycisnąć resztki.
- Przechowywać w lodówce do 3 dni, przed użyciem wstrząsnąć.