Szpajza - przepis bazowy na śląski deser jajeczny
2021-03-03

łatwy
15 min
4
Szpajza to rodzaj tradycyjnego deseru z utartych jaj i cukru, bardzo popularnego niegdyś w kuchni śląskiej. To właściwie nic innego jak kogiel-mogiel, tyle że stężały, dzięki dodatkowi żelatyny. Szpajzę można urozmaicić dodając do ubitych białek dodatki - sok lub skórkę z cytryny, kakao, sok malinowy. Dzięki nim uzyskujemy nie tylko różnorodność smaków, ale również kolorów.
SKŁADNIKI
- 4 jaja
- 8 łyżeczek cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości wrzątku, ostudzić.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
- Wymieszać masę żółtkową z pianą z białek.
- Nie przerywając mieszania do masy wlać cienkim strumieniem żelatynę.
- Masę szybko przelać do pucharków. Udekorować owocami i odstawić do stężenia.
Jajka – zdrowie w skorupce