Suflet czekoladowy: łatwy przepis bez piany z białek
2021-03-29

łatwy
15 min
4
Suflet czekoladowy to lekki i elegancki deser. Można go upiec w ramekinach (porcelanowych naczynkach do pieczenia) lub foremkach do muffinów. Można także wydrążyć pomarańcze (sok wypić) i napełnić masą sufletową. Czekoladowy suflet to eleganckie zakończenie odświętnego obiadu. Będzie smakował każdemu, a jego przygotowanie zajmie kilka chwil.
SKŁADNIKI
- 150 g gorzkiej czekolady
- 90 g masła
- 3 jajka
- 90 g cukru
- 120 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- szczypta soli
- masło do wysmarowania ramekinów lub foremek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej.
- Do ciepłej czekolady dodać całe jajka i wymieszać.
- Dodać cukier, mąkę, ekstrakt wanilii i skórkę pomarańczową, dobrze wymieszać.
- Foremki wysmarować masłem, masę rozdzielić na foremki.
- Wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika i piec przez 45 minut.
- Gotowy suflet posypać cukrem pudrem lub cynamonem.