Serce na dłoni - przepis na walentynkowe ciasto w kształcie serca
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Cóż lepiej wyrazić może nasze uczucia, niż słodkie ciasto w kształcie serca. Jeżeli dodatkowo wypełnimy je marmoladą i pysznym kremem to idealny wieczór w towarzystwie naszej drugiej połówki gwarantowany!
SKŁADNIKI
- CIASTO:
- kostka do pieczenia Kasia - 4/5 sztuki (200 gramów)
- mąka - 300 gramów
- cukier - 100 gramów
- żółtko - 2 sztuki
- KREM:
- kostka do pieczenia Kasia - 1/5 sztuki (50 gramów)
- budyń śmietankowy - 1 opakowanie
- mleko - 400 mililitrów
- twarda marmolada - 200 gramów
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę wymieszaj z cukrem, posiekaną Kasią i żółtkami.
- Szybko zagnieć ciasto i odstaw na godzinę do lodówki.
- Następnie ciasto rozwałkuj i wytnij z niego 4 identycznej wielkości serduszka.
- Z pozostałego ciasta wytnij foremkami małe serduszka.
- Duże serca przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, nakłuj widelcem i piecz w 200 st. C około 15-20 minut.
- Małe serduszka upiecz oddzielnie, gdyż pieką się krócej.
- Budyń ugotuj na gęsto w 400 ml mleka.
- Ostudź, a następnie zmiksuj z pozostałą Kasią.
- Powstałym kremem posmaruj dwa serca i przykryj je dwoma pozostałymi.
- Marmoladę włóż do rondla i lekko podgrzej, aby się rozpuściła.
- Marmoladę wyłóż na ciasto i uformuj z niej serduszko.
- Odstaw do zastygnięcia.