Angielski krem pomarańczowy, czyli orange curd - po prostu niebo w gębie!
2021-03-29

łatwy
35 min
4
Angielski krem pomarańczowy, czyli orange curd to pomarańczowa wersja cudownego lemon curd, który jest uwielbiany przez wiele osób. Wersja pomarańczowa jest nieco słodsza, ale też bardziej aromatyczna. Ten krem doskonale smakuje z herbatnikami, bezami, a także z naleśnikami lub omletami
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 250 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (zazwyczaj to sok z 4 dużych pomarańczy)
- skórka otarta z 4 dużych pomarańczy (wyszorowanych, sparzonych wrzątkiem i osuszonych)
- 150 g cukru
- 160 g zimnego masła
- 4 duże jajka
- 4 duże żółtka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kremy typu curd przygotowuje się w kąpieli wodnej. Należy przygotować garnek lub rondel z dopasowaną do niego wielkością metalową lub szklaną miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka, by nie było żadnych szpar. Do garnka wlać trochę wody, zagotować. Miskę postawić na garnku z wodą.
- Masło pokroić w małą kosteczkę. Jajka roztrzepać. Do miski wsypać cukier, wlać sok z pomarańczy, dodać skórkę z pomarańczy i roztrzepane jajka. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając.
- Po kilku minutach masa stanie się ciepła, wtedy należy dodać połowę pokrojonego masła cały czas mieszając.
- Gdy po około 5 minutach masa zacznie gęstnieć, należy wtedy dodać resztę masła i zmniejszyć ogień do minimum i cały czas mieszać intensywnie do momentu pojawienia się charakterystycznych bąbelków.
- Zdjąć miskę z garnka. Nie wolno dopuścić do zagotowania masy - inaczej krem zwarzy się.
- Przełożyć krem do słoika i schłodzić. Pod wpływem niskiej temperatury krem zgęstnieje. Krem można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.