Zachwycające spaghetti z krewetkami na winie - absolutny randkowy klasyk!

Spaghetti z krewetkami
Autor: Shutterstock Spaghetti z krewetkami zawsze sprawdza się na kolacji we dwoje.
łatwy
20 min
2

Absolutny randkowy klasyk: niezwykle delikatne krewetki w jedwabiście gładkim sosie na bazie słodkiej śmietanki i wytrawnego wina. Danie urzekające w swej prostocie i zachwycające w smaku. Owoce morza przez wszystkie cywilizacje uważane były za substancje silnie pobudzające i stymulujące naszą seksualność. Może dlatego, że żyją one pośród przypływów i odpływów, gdzie zrodziły się boginie płodności, miłości i zmysłowości: Afrodyta, Wenus i Freja.

SKŁADNIKI

  • 1/2 opakowania makaronu
  • ok. 300 g krewetek
  • 1 małe opakowanie śmietany 36% tłuszczu
  • 1/2 szklanki pasty pomidorowej
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • masło do smażenia
  • oliwa
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotuj al dente. Z krewetek poobcinaj ogonki
  • Ogonki krewetek gotuj je 10 min. w pomidorach i śmietanie. Przecedź.
  • Na patelni rozgrzej masło z oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, połowę natki pietruszki i krewetki i smaż je ok.1 - 2 min. z każdej strony.
  • Następnie podlej winem i poczekaj aż odparuje. Do krewetek dodaj przygotowany sos pomidorowo-śmietanowy, wrzuć makaron i gotuj dwie minuty.
  • Dopraw do smaku solą, pieprzem i pozostałą natką pietruszki.
  • TIP: Do gorącego dania, tuż przed podaniem dodaj 2 łyżki dobrze schłodzonego masła i dokładnie wymieszaj.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Owoce morza idealne na walentynkową kolację

To, co dają nam morza i oceany, jest niemal idealnym pożywieniem. Owoce pochodzące z wód zawierają bardzo dużo znakomicie przyswajalnego białka i niewiele tłuszczów, a wszystko to przyprawione całą gamą substancji mineralnych ,wpływających na jakość naszego życia, również seksualnego. Owoce morza odżywiają nasze ciało i stymulują umysł, dlatego dieta bogata w nie daje nam poczucie witalności i podnosi poziom energii życiowej.

Owoce morza są również niezwykle sensualne i dostarczają o wiele bardziej złożonych przeżyć niż jedzenie mięsa. Ich wyrafinowane kształty, kuszące kolory, delikatny, a jednocześnie niezwykle oryginalny mak, charakterystyczny zapach i wreszcie, a może przede wszystkim, wyjątkowa tekstura, dostarczają nowych wrażeń. Spróbujcie jeść je palcami, lub karmcie się nimi nawzajem, a możecie doświadczyć jedynych w swoim rodzaju chwil, kipiących erotyką, zanim jeszcze dojdzie do aktu seksualnego.

 

Ten i ponad 100 innych przepisów na miłosne dania znajdziecie w wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków". Teraz w promocyjnej cenie na www.wiemiwybieram.pl

Galeria: Dania na walentynki

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej