Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie

2020-12-01
Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie
Autor: Shutterstock Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie najlepiej smakuje z makaronem.
łatwy
40 min
4

Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie to danie niekonwencjonalne u nas, ale nie niedostępne. Ośmiornicę mrożoną można kupić nawet w dyskontach, często w promocyjnych cenach. Uduszona z pomidorami, winem i przyprawami smakuje wybornie.

 

SKŁADNIKI

  • 650 g ośmiornicy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 mała cebula 
  • 2 ziela angielskie
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • szczypta chili w proszku
  • 0,5 szklanki czerwonego wina
  • 1 puszka obranych pomidorów 
  • 0,5 szklanki wody
  • kilka pomidorków koktajlowych (według uznania) 
  • 1,5 szklanki makaronu drobnego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyść ośmiornicę i rozbij tłuczkiem. Pokrój na kawałki.
  • Na patelni podsmaż starty czosnek i posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy. Dodaj kawałki ośmiornicy i wszystkie przyprawy.
  • W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wlej czerwone wino na patelnię i gotuj wszystkie składniki przez kilka minut. Dodaj posiekane pomidory z puszki oraz wodę.
  • Zagotuj i przykryj. Po chwili przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
  • Pod koniec pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe i ugotuj makaron. Potem połącz wszystkie składniki z makaronem. 
Redakcja
więcej