Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie
2020-12-01

łatwy
40 min
4
Ośmiornica z pomidorami w czerwonym winie to danie niekonwencjonalne u nas, ale nie niedostępne. Ośmiornicę mrożoną można kupić nawet w dyskontach, często w promocyjnych cenach. Uduszona z pomidorami, winem i przyprawami smakuje wybornie.
SKŁADNIKI
- 650 g ośmiornicy
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 ziela angielskie
- 1 listek laurowy
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- szczypta chili w proszku
- 0,5 szklanki czerwonego wina
- 1 puszka obranych pomidorów
- 0,5 szklanki wody
- kilka pomidorków koktajlowych (według uznania)
- 1,5 szklanki makaronu drobnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyść ośmiornicę i rozbij tłuczkiem. Pokrój na kawałki.
- Na patelni podsmaż starty czosnek i posiekaną cebulę z dodatkiem oliwy. Dodaj kawałki ośmiornicy i wszystkie przyprawy.
- W międzyczasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wlej czerwone wino na patelnię i gotuj wszystkie składniki przez kilka minut. Dodaj posiekane pomidory z puszki oraz wodę.
- Zagotuj i przykryj. Po chwili przełóż wszystkie składniki do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na 1 godzinę i 15 minut.
- Pod koniec pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe i ugotuj makaron. Potem połącz wszystkie składniki z makaronem.