Z tym przepisem zrobisz najlepszą karkówkę na świecie. To będzie udane grillowanie

Karkówka
Autor: Shutterstock Karkówka w marynacie z piwa to doskonała potrawa na grill
łatwy
20 min
6

Karkówka to idealne mięso na grill. Marynata z piwa i miodu sprawi, że biesiadnicy będą się zajadać tą karkówką i wprost rozpływać nad twoimi umiejętnościami kulinarnymi.

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg karkówki
  • 1,5 szklanki jasnego piwa 
  • 2 łyżeczki miodu (najlepiej gryczanego)
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, majeranek, ostra papryka, czarny pieprz, czosnek granulowany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić na grube plastry (ok. 1 cm). Lekko rozpukać (najlepiej przez folię spożywczą).
  • Zmieszać ze sobą sypkie przyprawy.
  • Do miodu dodać oliwę i piwo. Wymieszać. Dodać przyprawy.
  • Kotlety z karkówki zanurzyć w marynacie, tak by pokryła mięso.
  • Mięso możemy zacząć marynować już wieczorem, zostawiwszy je na noc w lodówce. W każdym razie karkówka powinna poleżeć w marynacie co najmniej 3–4 godziny.
  • Po odpowiednim czasie grillować mięso z każdej strony, tak by się dobrze przyrumieniło. W trakcie grillowania spryskiwać je co jakiś czas piwem.
  • Podawać z surówką i opieczonym chlebem lub podpiekanymi młodymi ziemniakami.
Beszamel: Piwo
Iwona Witt-Czuprzyńska

Autorka artykułów, przede wszystkim na tematy kulinarne, związane z etnologią, folklorem oraz przedsiębiorczością, zwłaszcza kobiet. Wielbicielka dobrej kuchni, zielarka po studiach podyplomowych na SGGW i nalewkowiczka z kilkoma nagrodami zdobytymi w turniejach …

więcej