Z tym przepisem zrobisz najlepszą karkówkę na świecie. To będzie udane grillowanie
2022-06-17
łatwy
20 min
6
Karkówka to idealne mięso na grill. Marynata z piwa i miodu sprawi, że biesiadnicy będą się zajadać tą karkówką i wprost rozpływać nad twoimi umiejętnościami kulinarnymi.
SKŁADNIKI
- 0,5 kg karkówki
- 1,5 szklanki jasnego piwa
- 2 łyżeczki miodu (najlepiej gryczanego)
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, majeranek, ostra papryka, czarny pieprz, czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić na grube plastry (ok. 1 cm). Lekko rozpukać (najlepiej przez folię spożywczą).
- Zmieszać ze sobą sypkie przyprawy.
- Do miodu dodać oliwę i piwo. Wymieszać. Dodać przyprawy.
- Kotlety z karkówki zanurzyć w marynacie, tak by pokryła mięso.
- Mięso możemy zacząć marynować już wieczorem, zostawiwszy je na noc w lodówce. W każdym razie karkówka powinna poleżeć w marynacie co najmniej 3–4 godziny.
- Po odpowiednim czasie grillować mięso z każdej strony, tak by się dobrze przyrumieniło. W trakcie grillowania spryskiwać je co jakiś czas piwem.
- Podawać z surówką i opieczonym chlebem lub podpiekanymi młodymi ziemniakami.
Beszamel: Piwo