Wyborna szynka z chrupiąca skórką
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Tak upieczona szynka z chrupiąca skórką smakuje rewelacyjnie pokrojona cienko na kanapkach. Warto poeksperymentować ze składnikami skorupki i przygotować szynkę w różnych wersjach. Świetnie smakuje szynka ze skórką z siekanego rozmarynu, suszonego czosnku, kolorowego pieprzu oraz parmezanu.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 kg szynki surowej
- 2 szklanki pokruszonego razowego chleba
- 3 łyżki miodu
- kilka goździków
- sól i pieprz
- 0,5 szklanki bulionu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szynkę ponacinaj po skosie w kratkę, w każde "oczko" wbij 1 goździk.
- Włóż mięso do naczynia żaroodpornego, posól i popieprz, zalej bulionem.
- Rozgrzej piekarnik do 190 st.C., wstaw mięso i piecz ok. 2,5 godziny, co jakiś czas polewaj wierzch sosem.
- Chleb wymieszaj z miodem i masą posmaruj szynkę pod koniec pieczenia.
- Trzymaj w piekarniku do momentu aż na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka.