Strogonow drobiowy: mięso z udek kurczaka duszone z pieczarkami w śmietanowym sosie

2021-03-29
Strogonow drobiowy: mięso z udek kurczaka duszone z pieczarkami w śmietanowym sosie
Autor: Shutterstock, Shutterstock Mięso z udek kurczaka duszone z pieczarkami w śmietanowym sosie
łatwy
45 min
4

Strogonow drobiowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. Pyszne mięso z udek kurczaka duszone w śmietanowym sosie z pieczarkami smakuje wszystkim. 

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa z udek kurczaka, bez kości, bez skóry
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
  • SOS:
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 300 g pieczarek, w plasterkach (nie za cienkich)
  • 40 g / 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki / 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 2/3 szklanki (150 g) kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
  • DODATKOWO:
  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych, następnie tłuczonych z masłem lub przetartych na puree
  • natka pietruszki lub koperek do dekoracji (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso z udek kurczaka pokrój w paski. Przypraw kurczaka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, oprószając z każdej strony.
  • Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Wyłóż kurczaka na patelnię
  • Lekko dociśnij łopatką. Smaż przez 4 minuty, aż kawałki mięsa ładnie się zrumienią.
  • Obróć i lekko naciśnij łopatką. Smaż przez 2 minuty.
  • Zdejmij kurczaka z patelni na talerz. Odstaw.
  • Zmniejsz temperaturę do średniego poziomu. Dodaj masło, rozpuść. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj grzyby.
  • Smaż grzyby na złoty kolor. Zeskrob dno patelni, aby usunąć wszystkie przyrumienione kawałki, które nadają smak.
  • Dodaj mąkę, smaż, mieszając, przez 1 minutę.
  • W trakcie mieszania dodaj połowę bulionu. Gdy zasmażka rozpuści się w płynie, dodaj pozostały bulion.
  • Wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę i musztardę. Mieszaj do momentu połączenia składników. 
  • Duś, a następnie zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu. Gdy sos zgęstnieje (zajmie to około 3 minut), przypraw solą i pieprzem do smaku.
  • Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię (razem z sokami jakie wypłynęły na talerz). Gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, a następnie zdejmij z płyty. 
  • Podawaj z puree ziemniaczanym, posypany natką pietruszki lub koperkiem.