Strogonow drobiowy: mięso z udek kurczaka duszone z pieczarkami w śmietanowym sosie
2021-03-29

łatwy
45 min
4
Strogonow drobiowy to świetny pomysł na rodzinny obiad. Pyszne mięso z udek kurczaka duszone w śmietanowym sosie z pieczarkami smakuje wszystkim.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa z udek kurczaka, bez kości, bez skóry
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju
- SOS:
- 1 duża cebula, posiekana
- 300 g pieczarek, w plasterkach (nie za cienkich)
- 40 g / 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki / 500 ml bulionu drobiowego
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2/3 szklanki (150 g) kwaśnej śmietany (lub jogurtu)
- DODATKOWO:
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych, następnie tłuczonych z masłem lub przetartych na puree
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso z udek kurczaka pokrój w paski. Przypraw kurczaka czosnkiem w proszku, solą i pieprzem, oprószając z każdej strony.
- Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Wyłóż kurczaka na patelnię
- Lekko dociśnij łopatką. Smaż przez 4 minuty, aż kawałki mięsa ładnie się zrumienią.
- Obróć i lekko naciśnij łopatką. Smaż przez 2 minuty.
- Zdejmij kurczaka z patelni na talerz. Odstaw.
- Zmniejsz temperaturę do średniego poziomu. Dodaj masło, rozpuść. Następnie dodaj cebulę, smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj grzyby.
- Smaż grzyby na złoty kolor. Zeskrob dno patelni, aby usunąć wszystkie przyrumienione kawałki, które nadają smak.
- Dodaj mąkę, smaż, mieszając, przez 1 minutę.
- W trakcie mieszania dodaj połowę bulionu. Gdy zasmażka rozpuści się w płynie, dodaj pozostały bulion.
- Wymieszaj, a następnie dodaj śmietanę i musztardę. Mieszaj do momentu połączenia składników.
- Duś, a następnie zmniejsz temperaturę do niskiego poziomu. Gdy sos zgęstnieje (zajmie to około 3 minut), przypraw solą i pieprzem do smaku.
- Przełóż kurczaka z powrotem na patelnię (razem z sokami jakie wypłynęły na talerz). Gotuj na wolnym ogniu przez 1 minutę, a następnie zdejmij z płyty.
- Podawaj z puree ziemniaczanym, posypany natką pietruszki lub koperkiem.