Smażona pierś kurczaka w 9 minut: łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad
2021-03-29

łatwy
10 min
4
Smażona pierś kurczaka w oka mgnieniu? Tak, wystarczy tylko 9 minut, by pierś kurczaka była dobrze wysmażona. Jak wiadomo mięso z filetu drobiowego bardzo szybko się gotuje. Wystarczy odrobina sosu sojowego i soku z limony oraz dobrze rozgrzana patelnia, by dokonać tego kulinarnego cudu. Smażona pierś kurczaka to łatwe i szybkie danie na rodzinny obiad.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
Zobacz, gdzie warto iść do sklepu i co kupić
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 50 ml sosu sojowego
- 100 ml wody
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pierś kurczak zbić wałkiem lub delikatnie tłuczkiem do mięsa. Chodzi jedynie o wyrównanie grubości filetu.
- Na rozgrzaną patelnie nalać 2 łyżki oleju.
- Pierś położyć na tłuszczu i zrumienić, smażąc po 2 minuty z każdej strony.
- Wlać sos sojowy, wodę i sok cytrynowy. Nie trzeba solić, bo sos sojowy jest wystarczająco słony.
- Przykryć pokrywką, nie zmniejszając ognia. I na dużym ogniu dusić 2 minuty.
- Przewrócić na drugą stronę, ponownie przykryć pokrywką i dusić jeszcze 2 minuty.
- Gotową pierś podawać z warzywami.