Schabowe pieczone z ziemniakami i grzybami po włosku: przepis na nieziemsko pyszne kotlety
2020-09-12

łatwy
30 min
4
Kotlety schabowe pieczone z pieczarkami, pomidorami, cebulą i ziemniakami to idealne rozwiązanie dla zapracowanych. Ten przepis to po prostu cały obiad w jednej formie do pieczenia. Tak pysznie i tak prosto jeszcze nie jedliści! Polecam!
Polecam kilka super przepisów na kotlety schabowe:
Wyśmienite kotlety schabowe pieczone w pieczarkach i śmietanie
Schabowe z kością duszone w sosie cebulowym
Fenomenalne schabowe w sosie pieprzowym z piekarnika
Kotlety schabowe z jabłkami i cebulą
Kotlety schabowe duszone w sosie barbecue
SKŁADNIKI
- 6 kotletów schabowych
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli, czyli 1 średnia cebula
- 1 szklanka brązowych pieczarek pokrojonych pionowo na plasterki
- 6 ziemniaków obranych i pokrojonych w grubą kostkę
- 500 ml bulionu grzybowego
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 50-70 g małych pomidorków
- 1 szklanka tartego sera typu mozzarella
- 1 forma o wymiarach około 23x33 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kotlety schabowe lekko zbić tłuczkiem do mięsa.
- Schbaowe ułożyć na dnie formy.
- Na kotletach ułożyć ziemniaki, cebulę i pieczarki.
- Do bulionu grzybowego dodać tymianek i bazylię. Polać nim kotlety z warzywami i grzybami.
- Formę okryć folią lub przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec 45 minut.
- Wyjąć z piekarnika, zdjąć folię, posypać serem, ułożyć połówki pomidorów (przecięciem do góry) i piec jeszcze 15 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i pozostawić na 10 minut, aby mięso wchłonęło soki. Podawać ze świeżą sałatą.
- Nadwyżki można śmiało mrozić.
Idealne kotlety schabowe: kruche i soczyste. Prosty sposób na zawsze udany obiad