Schabowe duszone ze świeżymi śliwkami: przepis na soczyste kotlety w sosie

Do schabu wieprzowego idealnie pasują słodko-kwaśne owoce, takie jak śliwki. Świeże śliwki dodadzą mięsu, a przede wszystkim sosowi, niebiańskiego smaku. Wypróbujcie przepis na schab duszony ze świeżymi śliwkami, a nie pożałujecie.
4 duże koletety schabowe, mogą być kością, ze schabu śodkowego lub karkowe
2 łyżki oleju lub oliwy
sól i pieprz
1/2 szklanki posiekanej cebuli szalotki lub zwykłej cebuli wymieszanej z 2 posiekanymi ząbkami czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka listków świeżego tymianku
1/2 łyżeczki ostrej papryki dla wielbicieli pikantnych dań (opcjonalnie)
200-300 g świeżych śliwek węgierek
1 łyżka masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Kotlety przyprawić solą i pieprzem.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Kotlety zrumienić na dużym ogniu. Powinny być rumiane z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i odstawić.
Na patelnię dodać cebulę i smażyć do zeszklenia.
Gdy cebula będzie już szklista, dodać do zawartości patelni sos sojowy, cukier, ocet balsamiczny i świeży tymianek oraz pokrojone i pozbawione pestek śliwki, zamieszać.
Na wierzchu ułożyć kotlety, wlać 1/3 szklanki wody, przykryć pokrywką i dusić 15-20 minut.
Kotlety wyłożyć na talerze. Do sosu dodać 1 łyżkę zimnego masła i szybko zamieszać. Tak powstałym sosem polać kotlety.
Do tak duszonych kotletów najlepiej podać kopytka lub kluski śląskie, ale dobrej jakości makaron będzie równie mile widziany.
24 najlepsze przepisy na schabowego
Schabowe to ulubione weekendowe danie Polaków. Warto znać kilka sposobów na ich przyrządzanie. Znajdziecie je tutaj: Schabowe na 24 sposoby - przepisy na pyszne i nieoczywiste kotlety ze schabu